Ресторантьори и хотелиери на протест в цялата страна

България 28.10.2021 17:40 Снимка: ДНЕС+

Ресторантьори и хотелиери на протест в цялата страна

Работещи в хотелиерския и ресторантьорски бранш в 20 града в страната излязоха на протест. Причината - въвеждането на зеления сертификат, който по думите им е дискриминационен и води до практически фалит на сектора.

В столицата недоволните се събраха до езерото "Ариана" на Орлов мост към 15 часа в петък.

"Не сме против сертификатите, а против начинът, по който бяха въведени - от днес за утре без реална преценка за ефектите. Освен това те дискриминират нашите служители за разлика от държавните чиновници", каза председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"Нашата цел е не да висим по площадите, а да има някакво решение на тази ситуация", добави той. И уточни - бизнесът не желае да бойкотира мерките, но при условие, че напредък няма, ще бъде изправен пред избор - фалит или нарушаване на правилата.

Тревожна статистика отчитат още от сектора. В сферата на ресторантьорството спадът на оборотите в първата седмица, в която действат новите изисквания, оборотите са спаднали с 80%, каза Алибегов.

Уволнени служители обаче няма. Имало много обаче напуснали по своя инициатива - служители, които се преориентират към други браншове, посочи още той./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448