Ректорите искат отваряне на университетите

България 14.05.2021 12:46 Снимка: ДНЕС+

Ректорите искат отваряне на университетите

Решение ще има в следващите няколко дни, каза служебният министър проф. Николай Денков

Съветът на ректорите настоява ръководствата на висшите училища да имат право сами да вземат решение за организацията на присъственото обучение. По този начин ще бъдат възстановени всички лекции и упражнения, където това е необходимо и възможно, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Председателят на съвета и ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков изрази желанието на своите колеги пред министъра на образованието и науката проф. Николай Денков днес.

В момента присъствено в университетите се провеждат само практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти. На място се провеждат държавни изпити, защити на дипломни работи, както и семестриалните изпити, които включват и практическа част и не могат да бъдат проведени в електронна среда.

Министър Денков акцентира, че разбира аргументите и спешността на поставения въпрос. „Предстои разговор с министъра на здравеопазването. Ще намерим решение в следващите няколко дни“, заяви той. 

Колкото до края на учебната година за 1-и до 6-и клас, която по заповед с удължена с две или три седмици, министърът каза, че до дни ще се излезе с решение ще бъде ли наистина така.

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438