Реален е рискът довършването на АМ "Струма" да се отложи за след 2030 г.

България 14.05.2022 19:26 Снимка: ДНЕС+

Реален е рискът довършването на АМ "Струма" да се отложи за след 2030 г.

Има реална опасност довършването на АМ "Струма" да бъде отложено за след 2030 г. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

По негови думи това ще се случи, ако държавата не довърши строителството през Кресненското дефиле до октомври, когато изтича срокът на Оценката за въздействие на околната среда за този участък.

"АМ "Струма" е в толкова критичен момент от своето развитие, и то в частта на Кресненското дефиле, че и ако аз и екоминистърът не се хванем за ръка, не отидем заедно в Брюксел и не кажем, че ще правим Кресненското дефиле по сегашния вариант, но ще добавим и второ платно по склоновете на Пирин извън трасето в дефилето, няма време за кога", обясни Караджов.

Няма време да се мотаем и всякакви нови процедури и хватки с екологична насоченост са само отлагане с цел законно издаденият ОВОС да изтече, категоричен бе той.

Министърът предупреди, че ако това се случи, проектът приключва и трябва да се започне отначало. Това според него означава, че той просто няма да се сбъдне.

"Ножът е опрял до кокала. Или се хващаме и отиваме в Брюксел, или този участък в Кресненското дефиле ще си остане участъкът на смъртта и ще бъде още един показател как не се справяме с пътищата си", обобщи Караджов.

Вицепремиерът заяви още, че не е склонен на отстъпка по отношение на тол таксите.

Той посочи, че обхватът на системата и досега е с включена второкласна мрежа и когато автомобилите се движат по нея, това е включено в цената на винетката. Според него е редно тежкотоварните автомобили също да плащат.

Регионалният министър посочи, че в цяла Европа, който въздейства по-сериозно на пътя, заплаща повече - 2/3 от цената за поддръжката на пътищата се заплаща от тежкотоварните автомобили, а 1/3 се заплаща от водачите на леки коли.

Той отбеляза, че състоянието на пътищата у нас е ужасно. Това е наследството, което получаваме, но трябва да се справим с него, отчете министърът.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648