Разреждат заседанията на парламента, може да не викат депутатите всяка седмица

България 26.07.2021 17:46 Снимка: ДНЕС+

Разреждат заседанията на парламента, може да не викат депутатите всяка седмица

Съществува сериозна идея Народното събрание да не заседава всяка седмица, съобщи пред медии председателката на парламента Ива Митева от ИТН.

Вместо това по думите ѝ парламентарната работа може да бъде организирана на сесии. Как точно – на този етап не се знае. Тепърва се разглеждал примерът в другите страни.

„Трябва да има едно по-добро законодателство, затова целта е да видим как да организираме работата на Народното събрание. Да, знам, че може би, ако кажем, че парламентът няма да има пленарни заседания всяка седмица, това би създало някакво напрежение. Но Народното събрание трябва сериозна да започне да гради законите“, обяви неочаквано Митева.

Според нея подобен вариант ще е по-добър и настоящата система от по три пленарни заседания седмично нарече „недобър подход“.

„Нека първо обаче започнем да работим и да видим как ще се справяме и ще си покаже как да продължим нататък“, заяви Митева.

Освен това парламентарното ръководство е измислило нов начин за намаляване на опозиционното говорене в пленарната зала, поставяйки 1-минутен праг на т.нар. процедура „по начина на водене“, която се използва за критикуване на действията на председателстващия заседанието.

„С тази процедура се злоупотребява и някои народни представители я използват дори, за да бавят времето“, коментира Митева, която лично е вносител на промените. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448