България 18.11.2021 18:00 Снимка: ДНЕС+

Рашков прати бусове да пазят турското посолство от бунт, организиран след негово изказване

На тънък косъм се разлюляха българо-турските дипломатически отношения в седмицата между първия и втория тур на президентските избори. 6 полицейски буса ще охраняват турското посолство заради планиран пред него протест.

Тази сутрин вътрешният министър Бойко Рашков обяви бомбастично пред БТВ, че по време на изборите за президент и парламент на 14 ноември Турция се е намесила във вътрешните работи на България. „Това, което знам, знам от публикациите“, обясни източниците си той.

Малко след това последва привикване на извънредния и пълномощен посланик на Република Турция в София Айлин Секизкьок във външно министерство.

Междувременно докато служебният кабинет в медиите демонстрираше сила над мисията на Анкара в София, поддръжници на Румен Радев и министрите му организираха във фейсбук протест под наслов „България на бунт срещу намесата на Анкара в балотажа“.

Столична община не е уведомена за протеста и не е давала разрешение, а организаторът на този етап е неизвестен. Тя ще съвпадне и с митинг-шествието, което ще съпровожда Радев за участието му в дебата с проф. Анастас Герджиков тази вечер в БНТ.

Сградата на БНТ се намира близо до сградата на турското посолство на бул. Васил Левски. В района на този етап не се случва нищо и протест все още няма./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648