Рашков иска зам.-главният прокурор да разследва началника си Гешев

България 27.07.2021 17:52 Снимка: ДНЕС+

Рашков иска зам.-главният прокурор да разследва началника си Гешев

Дни след като Висшия съдебен съвет отказа да разгледа сигнала на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов срещу Иван Гешев за престъпления по длъжност, министърът на вътрешните работи Бойко Рашков внесе с леки корекции отново същия такъв отправен към началника на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борис Сарафов.

Това съобщи самият Рашков на кратък брифинг след церемония по награждаване на полицейски шефове, съдействали за "честното провеждане на изборния процес".

Рашков е прецизирал сигнала, като е отделил само данните за незаконно публикуване на специални разузнавателни средства, което било нарушение на два закона.

"Надявам се, че във НСлС, където има много качествени следователи, ще бъде проведено разследване дали е извършено престъпление или не. Ако установят, че няма престъпление, ще ми са интересни мотивите за това", добави главата на силовото ведомство.

Ако заместникът на Гешев откаже да образува досъдебно производство срещу началника си, то Рашков ще прибегне и до крайна мярка, макар и изглеждаща като нонсенс, а именно - ще сезира самия главен прокурор да разследва предполагаемите извършени от самия него престъпления.

Осен това при изнесените от прокуратурата чатове на обвиняемо лице (визира се Васил Божков - бел. ред) били изнесени такива откъси, че да се наклони позицията на съда към аргументите на прокуратурата, смята Рашков.

Не ми е предлагано място в служебния кабинет, отсече Рашков. При хипотеза, че това стане, то имало значение какво и кой му го предлага, добави той.

"Що ме занимавате с тоя? Не ме занимавайте с него", бе лаконичният отговор на Рашков на въпрос на News.bg как би коментирал намерението на ГЕРБ, изразено преди дни от експремиера Бойко Борисов да съди МВР за случаи на "репресия" по време и преди изборите на 11 юли.

На церемонията в МВР, проведена във вторник, бяха наградени редица служители на МВР, сред които началниците на областните управления във Варна, Враца, Пловдив, Кърджали и Хасково. Именно полицейските шефове от тези градове бяха изрично отличени от Рашков като хората с основни заслуги да бъдат предотвратени масови изборни престъпления.

"Виждаме, че усилията, които положихме, за да се проведат честни избори и да намалим криминалния вот, който помагаше на конкретни политически сили, бяха успешни, като сега успяхме да го снишим до необходимия минимум", подчерта постиженията на подчинените си МВР шефове Рашков./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448