Радка Аргирова: Вървим към ендемична обстановка, но има огнища

България 10.05.2022 19:55 Снимка: ДНЕС+

Радка Аргирова: Вървим към ендемична обстановка, но има огнища

1.2 млн. души са били инфектирани с коронавирус в България, като 38 000 са смъртните случаи до момента - статистиката бе дадена по време на дискусия "COVID-19 - предизвикателството остава". Все още не може да се каже какво следва от пандемията, макар да се отива към ендемична фаза на инфекцията. Това обаче не означава, че тя е безопасна, а че ще има огнища на болестта. Това каза проф. Д-р Радка Аргирова, вирусолог и съветник на премиера за мерките срещу коронавируса.

По думите й "дори се улеснява разпространението на вируса и следват мутации, тъй като все още няма цялостна ваксинация". Анализ показва, че мутациите на коронавируса "алфа", "бета" и "гама" имат общи антигенни секвенции, докато при "омикрон" има по-голяма разлика и много по-слаби патологични изменения при протичане на болестта. В момента има субвариант на Омикрон, който е у нас, посочи още Аргирова.

За боледуването при децата професорът посочи, че вирусът протича като грип, а по думите й "постковид ще ни придружава години". "Буквално сме нападнати от такива пациенти", обясни проф. Аргирова. Тя уточни, че има съмнения, че става въпрос за съществуване на вирусни белтъци, които остават в организма и предизвикват постоянни симптоми от различен тип. "Има повишен брой на хората, които активират вирусите от семейство "херпеси", каза още вирусологът.

За ваксинацията в България Радка Аргирова обясни, че е на много ниско ниво. Хората не биват да се страхуват от миокардити и тромбоцитози след имунизация. Тя се противопостави на отпадането на PCR-тестовете и поиска те да останат като възможност за изписване от личните лекари, тъй като "се намираме в ситуация, в която в момента не знаем къде се намираме с разпространението на коронавируса".

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648