Радев връчи наградите „Джон Атанасов” на млади учени

България 05.10.2022 09:16 Снимка: ДНЕС+

Радев връчи наградите „Джон Атанасов” на млади учени

На церемонията присъства и Георги Първанов /президент 2002-2012 г./

„Където не се появиха български олимпийски отбори по информатика, там не са спечелили. През цялата година ни радваха със своите победи”. Това каза президентът Румен Радев, който връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов” за 2022 година.

Румен Радев заяви, че наградата се присъжда за успехите на нашите олимпийски отбори и на нашите млади учени в областта на компютърните науки. Държавният глава подчерта, че компютърните технологии непрекъснато разширяват своя обхват и без тях е немислима всяка една сфера от нашия живот.

„Преди двайсет години се заложи именно на този специфичен български ген, който дава сили, устрем и иновативност на българите да развиваме информационните технологии и компютърните науки. Ген, заложен още от патрона на инициативата Джон Атанасов“, посочи Румен Радев.

БГНЕС
БГНЕС

Президентът подчерта значимостта на разработките на младите български изследователи в областта на компютърните науки, чието приложно поле непрекъснато разширява своя обхват и засяга всяка сфера на обществения живот. „Много от участниците в инициативата през изминалите години, днес ръководят изтъкнати научно-изследователски лаборатории в световно признати университети и задават посоката за развитие на световната наука. Много от тях се ангажират все повече с обществено значими каузи и задават успешните модели на нашето обществено развитие“, изтъкна държавният глава.

Радев изрази признателност към Георги Първанов за инициативата. „Тя днес се откроява като инициатива с висока жизненост и голям успех”, заяви той.

БГНЕС
БГНЕС

Георги Първанов /президент 2002-2012 г./ отбеляза, че за да устои една инициатива 20 години в нашето бурно, динамично време, в което сме свидетели на толкова много подем и падения, показва твърдо една последователност и приемственост, която не е характерна за нашите институции.

„Тази награда е израз за нашата признателност към Джон Атанасов, ученият с български корени, откривател на компютъра. Тя показва и българският успех, който не е невъзможен”, каза Първанов.

Първанов допълни, че преди всичко наградата е нашето уважение и стимул за талантливите млади хора на България. Той изрази надежда, че министрите и новите депутати ще я вземат присърце, защото трябва да се инвестира в талантите на България.

„Сигурно е добре да има транспортна инфраструктура, но не по-малко важно е да има електронна инфраструктура”, категоричен бе той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648