Радев обяснява и на Лайен колко е важно да ни приемат в Шенген

България 01.10.2022 19:22 Снимка: ДНЕС+

Радев обяснява и на Лайен колко е важно да ни приемат в Шенген

Присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство е не само инвестиция в регионалната сигурност и стабилност. То ще укрепи самия процес на европейска интеграция в Югоизточна Европа. Това заяви президентът Румен Радев на работна среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщават от прессекретариата на президентството.

Двамата проведоха среща в София преди церемонията по въвеждане в експлоатация на газовата междусистемна връзка Гърция-България.

Държавният глава запозна председателя на ЕК с предложението на газопреносните оператори на България, Румъния, Словакия и Унгария да увеличат преноса на природен газ от Азербайджан към Европа, използвайки националните газопреносни системи. Радев изтъкна, че по този начин без да се чака строителството на нови тръбопроводи, с малки модификации на мрежите, би могла да бъде ускорена доставката на природен газ за страните от ЕС по вече изградена надеждна и сигурна инфраструктура.

Припомняме, следващата седмица предстои европейският парламент да проведе дебат за приемането на България и Румъния в Шенген. През септември у нас пристига екип от експерти от федерацията на ЕК на проверка. Такава проверка ще има и в Румъния, а резултати и доклад по темата се очакват през декември месец.

От години се утвърждава тезата, че страната ни е изпълнила техническите условия за приемане в Шенгенското пространство. Това обаче не се случва, а в последните месеци бе изтъкната като причина нередностите при контрола на границата с Турция.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648