Радев и Йотова положиха клетва

България 19.01.2022 11:32 Снимка: ДНЕС+

Радев и Йотова положиха клетва

Поредният опит на Радев за разединение предизвика ГЕРБ да напуснат залата по време на речта му

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание за втория си мандат. Те ще встъпят в длъжност на 22 януари.

В рамките на церемонията беше прочетено решението, с което ЦИК ги обявява за президент и вицепрезидент на страната.

Двамата положиха клетва пред Народното събрание да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

„Преди 5 г. вие ми подарихте и поверихте отговорна мисия - като президент да работя за единението и добруването на нашия народ, за суверенитета и сигурността на многовековната ни държава. 5 г. по-късно отново ни поверихте трудната задача да продължаваме по този път с решителни крачки", каза Радев в обръщението си към нацията.

„Вашето доверие е най-миродавната оценка за сложните решения и това, което заедно постигаме като общество. Първият ми мандат се случи в драматично време, старият авторитарен модел достигна своя апогей. В обществото нарастваше негодуванието от корупцията, гражданският бунт извади факти и процеси, които моделът премълчаваше", заяви президентът и в този момент депутатите от ГЕРБ напуснаха залата.

„На мен не ми е приятно, но предпочитам истината", обърна се Радев към ГЕРБ.

После продължи обръщението си, че било „наивно е да мислим, че от днес за утре ще върнем България в коловоза на демокрацията“, каза той и очаквано заяви, че ще подпомага новото правителство, но щял и да е критичен към изпълнителната и законодателната власт.

„Чака ни справянето с каскада от кризи“, очерта бъдещето Радев. Обясни, че има необходимост от промени в Конституцията, но не само в частта за съдебната власт.

Държавният глава заяви, че ако управляващото мнозинство не постигне бърз и решителен пробив в реформата на съдебната система, „ще се отвори пътят за реванш на статуквото“. „Нужни са закони и конституционни промени, в които основна ценност е човекът. Трябва да се разшири гражданското управление и да се засилят човешките права“

Той заяви още, че „нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война“.

„Бедността изхвърли хиляди деца от образователния процес, залогът е оцеляването ни като народ“, предупреди Радев, като посочи, че покварата на образованието е отражение на прехода.

Той не пропусна да похвали и служебните правителства, които е назначил, защото били разкрили множество злоупотреби и показали, че властта може да работи прозрачно.

„Държавата занапред не бива да се управлява през телефона, през екрана“.

Радев посочи като основна задача на държавната политика гарантирането на сигурността в „свят, наситен с динамика на геополитическите процеси и комплексен характер на рисковете и заплахите”.

Той отбеляза, че през целия си мандат с Йотова били отстоявали убеждението, че България трябва да води проактивна външна политика, неотклонно следвайки националния интерес. „Балансираният и прагматичен подход, аргументираното формулиране на позициите, както и отвореният диалог, допринесоха България да продължи да се утвърждава като предсказуем и желан партньор и съюзник, който може да генерира перспективни идеи, да търси прагматични решения, да допринася за стабилността и устойчивото развитие“, каза от парламентарната трибуна държавният глава.

„Отново ще заявя, че външната ни политика трябва да се формулира у нас с консенсус между институциите и да се отстоява последователно навън“, каза държавният глава и открои като пример отношенията на страната ни с Република Северна Македония.

„Предложеният от правителството многопистов подход в отношенията с нашите съседи има потенциал да динамизира диалога, да укрепи доверието и трябва да бъде подкрепен. Той обаче не бива да оставя на заден план проблемите, свързани с правата на нашите сънародници и общото историческо и културно минало“, изтъкна той.

„Аз съм сред българските политици, които желаят да видят час по-скоро Република Северна Македония в ЕС. Тъкмо затова трябва да помогнем на нашите братя да преодолеят по-бързо идеологемите от тоталитарното минало и да постигнат критериите за членство. Като отговорен член на ЕС, България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми“, посочи Радев.

Той се изтъкна, че през годините на мандата се е укрепило стратегическото партньорство със САЩ, възстановен е диалогът с Русия на най-високо политическо ниво след десетилетно прекъсване, отношенията ни с Китай са издигнати на ниво стратегическо партньорство, задълбочени са връзките с редица държави отвъд европейското пространство.

„От началото на мандата с Илияна Йотова използвахме всеки възможен повод за разширяване на българското културно пространство и за отстояване на нашите достижения“, каза още президентът и допълни, че ще продължи още по-активно тази политика на фона на зачестилите посегателства върху българската култура и история.

След церемонията в парламента Негово светейшество патриарх Неофит посрещна в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Радев и Йотова и отслужва тържествен молебен.

Негово светейшество ще поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. Българският патриарх Неофит лично ще отслужи молебен и ще благослови президента Радев за успешен мандат./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648