Радев чака оставката на Петков на 27-и, за да свика консултации, конституцията не казва кога

България 24.06.2022 09:37 Снимка: ДНЕС+

Радев чака оставката на Петков на 27-и, за да свика консултации, конституцията не казва кога

25.IХ. е първата възможна дата за предсрочния вот

27 юни е денят, който ще постави началото на конституционната процедура по завъртането на рулетката с 3 опита за нов кабинет в този парламент, при неуспех - разпускането му и насрочване на предсрочни избори.

Държавният глава ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство, след като министър-председателят подаде оставката на действащото правителство в Народното събрание в съответствие с чл. 89 от конституцията. Това съобщиха лаконично от “Дондуков” на въпросите кога ще се завърти политическата рулетка.

Няма никакъв проблем. Веднага ще попълним документите и ще ги подадем в понеделник, включи се Кирил Петков от Брюксел, където е за срещата на ЕС.

Посоченият чл. 89 от конституцията не дава срок за подаването на оставка при падане на правителство след вот на недоверие. Тя обаче е формален акт, без който президентът не може да задвижи процедурата.

В сряда след падането си министрите и депутатите на ПП близо два часа обсъждаха пътя си напред. Ще вземем мандата, защото другото е бягство от отговорност, заяви след заседанието временният шеф на парламента Мирослав Иванов. Намерението си да опита пак по-рано потвърди и Петков. Екип сме. Аз ще бъда отново предложението за премиер, каза той минути след като бе свален.

Няма времево ограничение за продължителността на консултациите при президента, нито пък за скоростта, с която той трябва да връчи първия мандат, а при неуспех - и следващите два.

Щом кандидатът за премиер на първата по численост група (ПП) го получи обаче, трябва да го върне до 7 дни - с папка с предложения за министри или неизпълнен.

След това Румен Радев трябва да го даде на втората по големина парламентарна сила ГЕРБ, които вече заявиха, че няма да се възползват и ще го върнат веднага.

 Радев чака оставката на Петков...

Изборът на кого да връчи третия мандат е на държавния глава. Според различните тълкувания тук процедурата може да се проточи във времето, но щом излъченият кандидат-премиер вземе мандата, отново тече преклузвиният 7-дневен срок, в който трябва да го върне на президента.

През цялото това време Народното събрание продължава да е действащо. Това означава, че 47-ият парламент има повече от месец живот - достатъчно, за да се приеме актуализацията на бюджета, да се отвори Изборният кодекс за връщането на хартиената бюлетина, както БСП и ГЕРБ се зарекоха, а и да приеме спешни закони, които да осигурят усвояването на парите за България по плана за възстановяване.

Избори би трябвало да се проведат в началото на октомври. В края на юли най-рано НС трябва да бъде разпуснато, посочи специалистът по конституционно право доц. Наталия Киселова. Според нея усилията за преминаване на формалната процедура за съставяне на правителство ще продължат поне 6 седмици.

Експертите посочват като най-ранна дата за предсрочен парламентарен вот 25 септември.

След третия неуспешен опит да се формира правителство президентът Румен Радев е длъжен да разпусне парламента и със същия указ да насрочи предсрочни избори в двумесечен срок, напомня преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров, който също фиксира като първа възможна дата за вота 25 септември.

Други отпращат изборите през първата неделя на октомври

И от Брюксел Кирил Петков категорично отхвърли възможността да се коалира с Бойко Борисов, Слави Трифонов или Тошко Йорданов.

Оставаме с възможностите за партньорите, които в момента имаме, плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на правителството. Не бихме платили цена от сделка със задкулисието, с което се борим, каза премиерът. Залага отново на съюз с БСП и ДБ - въпреки идеологическите различия между тях, с тях се работело лесно.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова потвърди в сряда готовност да участват отново с “Промяната”, но подчерта, че в такъв случай коалиционното споразумение трябва да се предоговори, тъй като от сключването му са настъпили много събития - войната, енергийната и икономическата криза, отцепването на ИТН.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648