Р. Северна Македония: Паметникът в Кавадарци не е защитен обект

България 16.10.2021 10:01 Снимка: ДНЕС+

Р. Северна Македония: Паметникът в Кавадарци не е защитен обект

Паметникът край Кавадарци не попада под защитен режим и не е част от културно наследство. Същият обаче се намира в добро състояние, без поражения по него. Около този паметник няма гробища и няма данни да е имало такива там. Това се казва в съобщение на Външното министерство на Северна Македония, цитирано от МКД.

Изявлението е по повод на сигнал за поругано българско военно гробище в съседката заради строителството на магистрала близо до град Кавадарци.

МВнР вчера поиска информация от Скопие по случая.

От Министерството на отбраната съобщиха, че са възложили проверка, която да установи пазят ли се съответните карти, или по-скоро става въпрос за историческа хипотеза. Резултатите се очакват в понеделник.

Скопие обяснява още, че около паметника има земеделски терени, които се обработват, така че той да бъде заобикалян.

МВнР иска да отхвърли всички направени обвинения и отправя апел да не се извършват подобни провокации, които утежняват двустранните добросъседски отношения, допълват от министерството.

"Особено тревожно е, че тенденцията на подобни спекулации се засилва напоследък, което показва, че това е организирана злоупотребата, затова искаме допълнително да предупредим за предпазливост и отговорно поведение.", се казва в изявлението. /news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448