Прогнозно: Три вируса ще ни атакуват през есента и зимата - грип, RSV и силен COVID-19

България 25.08.2023 14:47 Снимка: ДНЕС+

Прогнозно: Три вируса ще ни атакуват през есента и зимата - грип, RSV и силен COVID-19

От Белия дом призоваха всички американци да си сложат обновен бустер срещу коронавируса

Тазгодишната противогрипна ваксина е с актуализиран щам H1N1

“Три респираторни вируса ще атакуват злобно през есента и зимата: ковид, грип и респираторно-синцитиалният вирус (RSV). Доброто е, че за първи път в човешката история имаме ваксини и срещу трите”, заяви д-р Бъди Крич, специалист по детски инфекциозни болести в университета “Вандербилт” в американския щат Тенеси.

След 2 г. на изключително леки грипни сезони, които инфекционистите обясняват с пандемията от COVID-19 и мерките за нейния контрол, през 2022 г. обикновеният грип се завърна по-силен от всякога. Той беше последван от RSV, който се появяваше неочаквано и достигна най-голямо разпространение в края на миналата година. На всичкото отгоре се увеличиха случаите на COVID-19, които изглеждаха почти като отживелица след 3 г. на непрестанни вълни, коментират и медиците от Европа. Те прогнозират, че предстоят сериозни предизвикателства, за да се гарантира, че всички, които се нуждаят от имунизация, ще имат достъп до нея.

“Фактът, че по време на пандемията активността на антиваксърите се е увеличи многократно, означава, че ваксинацията тази есен вероятно ще бъде слаба”, опасява се д-р Питър Хотез, съдиректор на Центъра по имунизации в Тексас.

Ето какви са прогнозите на експертите в очакване на поредния сезон за респираторните вируси:

Случаите на COVID-19 се увеличават в края на лятото. Когато се оглеждам наоколо - сред приятелите, семейството и колегите ми, в момента има много инфектирани с него”, казва д-р Крич.

По данни на Центъра за контрол на заболяванията (ЦКПЗ) в САЩ от началото на юли хоспитализациите с COVID-19 се увеличават. През първата седмица на август повече от 10 хил. души са били приети в болница

Това са 60% увеличение за месец, но все още седмичните хоспитализации са около 1/4 от тези през пандемията.

В ход са подобрени ваксини за борба с вируса, които са предназначени да повишат антителата срещу новия щам XBB и неговите разклонения. Вече има и антивирусни препарати за предотвратяване развитието на тежки симптоми на ковид при хора, които са изложени на риск, но те не се прилагат достатъчно.

“Често тези лекарства не се предписват, защото хората първоначално не изглеждат достатъчно болни, за да се нуждаят от тях. И въпросът е, че ако сте над 60-годишна възраст, трябва да ги приемате, за да не се разболеете”, казва д-р Карлос дел Рио, специалист по инфекциозни болести в университета “Емори”.

Д-р Уилям Шафнър, вирусолог в университета “Вандербилт”, заяви, че очаква лек спад, преди случаите на COVID-19 отново да нараснат. “Заедно с другите респираторни вируси COVID-19 ще има увеличение отново този сезон”, категоричен е той.

В България случаите на вирусни инфекции също се повишиха през юли и август, но хората рядко се тестват и въпреки всекидневното отчитане на заболяваемостта от COVID-19 експертите са убедени, че те са в пъти повече.

Миналия четвъртък Световната здравна организация обяви, че следи отблизо варианта на COVID-19 BA.2.86 - нов силно мутирал далечен братовчед на BA.2. СЗО го е добавила към списъка със “седем щама под наблюдение” - обозначение, което изисква от учените на СЗО да оценят потенциалният риск за човечеството.

Според д-р Джеси Блум, който изучава вирусната еволюция в Центъра за изследване на рака “Фред Хътчинсън” в Сиатъл, в сравнение с BA.2 новият вариант има 33 аминокиселинни промени в шипа си. “Това е еволюционен скок, сравним по размер с този, който доведе до появата на омикрон”, написа той на уебсайта на лабораторията си миналата сряда.

Ако тази година обикновеният грип се върне към обичайните си навици отпреди пандемията, случаите ще започнат да се увеличават през ноември и ще достигнат своя пик след Нова година, убеден е вирусологът Уилям Шафнър. Той е сигурен, че разликата във времето на силно разпространение в САЩ и Европа ще е максимум 2 седмици.

Тазгодишната противогрипна ваксина е с актуализиран щам H1N1, за да съответства в по-голяма степен на грипните вируси, които се появиха в края на миналата година. Досега изглежда, че тя се справя добре в борбата с тях.

Връщането към типичния сезонен модел не означава, че зимата ще бъде лесна. Според изчисленията на ЦКПЗ в САЩ в периода 2010-2020 г. грипът е причинил между 140 хил. и 710 хил. хоспитализации годишно. Оттам твърдят, че грипът убива между 12 и 5 хиляди американци всеки сезон

Препоръчително е всички на възраст над 6 месеца да са с поставена противогрипна ваксина. Това трябва да стане през септември или октомври, за да се поддържа имунитетът през целия сезон.

RSV атакува белите дробове, причинявайки задръствания, кашлица, кихане и понякога треска.

Новородените са с голям риск, тъй като болестта пълни малките им бели дробове със слуз,

която те трудно изчистват. Някои от тях се нуждаят от болнични грижи, за да се поддържат дихателните им пътища отворени, и от допълнителен кислород, за да преминат през най-тежката фаза на инфекцията.

Тази година специалистите по инфекциозни болести очакват и респираторно-синцитиалният вирус да се върне към стария сезонен модел. Това означава, че случаите с RSV ще започнат да се увеличават през октомври и ще достигнат своя връх в края на декември до средата на февруари.

Според оценките на ЦКПЗ в САЩ през една типична година RSV хоспитализира 80 хил. деца на възраст под 5 г. и два пъти повече хора над 65 г. Тази година броят на случаите може да намалее значително благодарение на новата инжекция с антитела за бебета и ваксините срещу RSV за хора 60+. Клинични изпитвания доказват, че и двете намаляват риска от тежко заболяване и хоспитализация средно със 75% или повече.

Александър Трайков /24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648