Проф. Витанов: Дифузното разпространение на Ковид - 19 е угасено, клъстерното е на ниско ниво

България 03.02.2023 20:13 Снимка: ДНЕС+

Проф. Витанов: Дифузното разпространение на Ковид - 19 е угасено, клъстерното е на ниско ниво

Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на пандемия от коронавирус у нас. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 3 февруари:

Както е известно, станал съм от масата и оставям останалите играчи да играят играта. С това искам да ви покажа, че е налице достатъчно прогнозируемост и веднъж системата засилена към даден атрактор, тя ще отиде там ако няма достатъчна интелигентен активен елемент, който да и смени траекторията.

Виждате – и грипната вълна и ковида се движат по прогнозата и вълните се разминават, тъй че да няма голямо натоварване на здравната система. Атракторът си е стабилен.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 200. Прогнозата е: Сценарият Празни болници ще е стабилен 200 дни. Няма да има проблеми през февруари с болничната запълненост от К-19. Прогнозата за 200-те дни се сбъдна. Оттук нататък броенето е за удоволствие, просто за да ви покажа, че предсказуемост съществува.

14-дневната заболеваемост днес е 12.09 на 100 000. Очакването е, че няма да има проблем за здравната система. Заболеваемостта спадна под 20 на 100 000. Не се учудваме нали. Стратегията и тактиката работят, изтласкването на вълната действа. Ама как става, ама не може да се направи! Не може ли? Ето, картите са на масата. Гледайте как върви играта.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 307 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Броим след 300 ей така, за удоволствие. И за да ви покажа какво е стабилен атрактор. Системата ще стои там – няма да има дифузно разпространение.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.95. Под 1.00 е. Заразата се свива, но както ви бе прогнозирано, Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо. Тъй, че развитието е според очакванията.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма. Няма-а-а- го.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.02

София-град - 0.02

Пловдив - 0.02

Бургас - 0.03

Варна - 0.03

По южните граници

Благоевград - 0.01

Кърджали – 0.03

Смолян - 0.03

Хасково - 0.02

Ямбол – 0.03

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Както се очакваше – няма проблеми. Сценарият Празни болници се очаква да е стабилен и през февруари. Стойностите на индекса са много ниски и ниските стойности са това, което се и очаква в режим на полегата вълна. Стратегията и тактиката, както виждате, работят.

За страната, индексът е 50 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. В Благоевград индекса е дори 100 пъти под критичната стойност.

Има ли мегдан за притеснение засега? Не – индексите все още имат ниски стойности. Кога да почнем да се притесняваме – ами като стигнат 0.5. Ние обаче си знаем какво да правим – изтласкваме възможността за висока заболеваемост към пролетта със задната мисъл да я посечем там.

Планът за блокиране на разпространението на К-19 чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 307 дни. Зловещият професор е вън от играта и въпреки това тя върви натам, накъдето ви е прогнозирано. Защо? Защото при пандемиите и епидемиите има прогнозируемост. Гледате, нали, пред очите ви е. Има предсказуемост.

За сведение - индексите в още няколко области

Шумен - 0.03

Търговище - 0.0095

Велико Търново - 0.04

Видин - 0.03

Враца - 0.0095

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под пълен контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А февруари си върви-и-и-и. Виждате, индексът трябва да се вдигне поне 30, че и повече пъти, за да стигне критичната стойност. Я да видим: Търговище и Враца – към 105 пъти под критичната стойност. Обществената система си е набита на атрактор без дифузно разпространение и си стои там. Ситуацията е спокойна. Посред зима. Стабилност, предсказуемост, спокойствие – знаете, това е девизът на математическата социална динамика.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 34

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Под 7 % от критичната стойност- заетостта е ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 242

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 5 % от критичната стойност. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през февруари. Защо? Системата е набита в правилния атрактор. Огромната социална система не мърда от предписания и атрактор. Посред зима. Няма-а-а-а, системата не мърда-а-а-а.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността и през януари ще е ниска. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Пиша си го аз това, ама кой ли го слуша. Пазете се, къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 307 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през януари, болниците няма да се напълнят.

7. Днес – картата на риска. Без промени. Зимата си върви, зеленото си стои. Какво по-добре от това.

Стабилност, предсказуемост, спокойствие. Математическа социална динамика в действие. Това е положението. Няма мятане насам – натам, няма прекомерни мерки – ден след ден минаваме спокойно през пандемията. Внимавайте с грипа и си карайте спокойно работата. Ковидът и днес е на къса каишка.

Не забравяйте – оттук нататък аз съм само един страничен наблюдател като вас. И не се притеснявайте – системата ще се движи по предначертаната траектория. Защото има предсказуемост и в социалните системи. Ето, пред очите ви е всичко и картите ми са на масата. Станал съм от масата и не играя в играта. Системата обаче, както виждате, не мърда от предписания и атрактор.

Като съвет - пазете се – през тази седмица сме в пика на грипната вълна. Както виждате, прогнозата, че грипът и ковидът ще се разминат, се осъществява. Ковидът е на къса каишка. Грипът обаче е неприятен. Тъй че се пазете през тази и през следващата седмица, докато грипната вълна тръгне да отслабва. Виждате – седмицата свършва, остава малко повече от седмица до сбъдване на прогнозата, че грипната вълна и ковидът ще се разминат. Прогнозата ще се осъществи и здравната система няма да се натовари. Което е и целта на играта.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583