Проф. Тодор Кантарджиев: Летните инфекции протичат с нормални темпове
България 16.07.2015 09:38
Летните инфекции протичат с нормални за сезона темпове, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, за "Фокус". Той обясни, че инфекциите през лятото се причиняват от бактерии, вируси и гъбички.
По думите му вирусите не водят до тежки увреждания и са съвсем нормални за летния сезон. „През лятото не се наблюдава летен грип, както някои казват. През лятото са наблюдават инфекции, причинени от ентеровируси. Това са голямата група чревни вируси. Както повечето вирусни инфекции, те не се лекуват със специални лекарства срещу вирусите, а лечението е симптоматично, но инфекцията за няколко дни минава“, уточни проф. Кантарджиев.
По думите в голяма част от страната има случаи на бактериални чревни инфекции поради факта, че пролетта е закъсняла и горещото време е дошло внезапно. „Тези инфекции са свързани с повръщане, повишаване на температурата. Голяма част от тези инфекции се причиняват от салмонела, а салмонелите са микроби, които са в хранителните продукти, главно от животински произход. Българинът трябва да знае, че всяка храна от животински произход, която е стояла 4 часа при стайна температура в тези условия на горещото лято, вече представлява риск за здравето“, категоричен е експертът.
Проф. Тодор Кантарджиев поясни, че бактериалните чревни инфекции също се увеличават през горещите месеци. Той посъветва да се спазва добра лична хигиена и да се консумира свежа и прясна храна, за да избегнат заразявания и инфекции през лятото.
По думите му вирусите не водят до тежки увреждания и са съвсем нормални за летния сезон. „През лятото не се наблюдава летен грип, както някои казват. През лятото са наблюдават инфекции, причинени от ентеровируси. Това са голямата група чревни вируси. Както повечето вирусни инфекции, те не се лекуват със специални лекарства срещу вирусите, а лечението е симптоматично, но инфекцията за няколко дни минава“, уточни проф. Кантарджиев.
По думите в голяма част от страната има случаи на бактериални чревни инфекции поради факта, че пролетта е закъсняла и горещото време е дошло внезапно. „Тези инфекции са свързани с повръщане, повишаване на температурата. Голяма част от тези инфекции се причиняват от салмонела, а салмонелите са микроби, които са в хранителните продукти, главно от животински произход. Българинът трябва да знае, че всяка храна от животински произход, която е стояла 4 часа при стайна температура в тези условия на горещото лято, вече представлява риск за здравето“, категоричен е експертът.
Проф. Тодор Кантарджиев поясни, че бактериалните чревни инфекции също се увеличават през горещите месеци. Той посъветва да се спазва добра лична хигиена и да се консумира свежа и прясна храна, за да избегнат заразявания и инфекции през лятото.
![]() |
1 | 2.09493 |
![]() |
1 | 2.25951 |
![]() |
10 | 3.86306 |
![]() |
100 | 4.01142 |
![]() |
1 | 1.6565 |
Последни новини
- 21:11 Хороскоп за четвъртък, 18 септември 2025 г.
- 21:09 Лавров: Киев се опитва да саботира политическите усилия на САЩ за решаване на конфликта в Украйна
- 21:05 Чарлз III разговаря с Тръмп в двореца "Уиндзор", историческата официална визита започна
- 21:01 Теменужка Петкова: Асен Василев да не забравя, че през 2025-а плащаме негови стари сметки!
- 19:34 Турция въвежда задължителни психотестове преди сключване на брак
- 19:27 Хърватия вече има първата плаваща аптека
- 19:21 Лебедев: Руските сили нанесоха удар по завод, произвеждащ системи за насочване на ракети за ВСУ
- 19:13 Фридрих Мерц пред Бундестага: Путин изпитва търпимостта ни