Проф. Тодор Кантарджиев: Грипната вълна мина, с всяка седмица случаите ще намаляват

България 15.02.2024 09:05 Снимка: ДНЕС+

Проф. Тодор Кантарджиев: Грипната вълна мина, с всяка седмица случаите ще намаляват

Грипната вълна мина, с всяка седмица случаите ще намаляват. Все още има тенденция за запазване на случаите при децата до 4-годишната възраст. Това заяви съветникът на Столична община по здравни въпроси и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болест проф. Тодор Кантарджиев в "Денят започва" по БНТ. 

Само три са областите, където през последната седмица има слабо увеличаване на случаите - това са Добрич, Стара Загора и Хасково. Във всички други области намалява грипът.

"Все още има една тенденция за запазване броят на случаите при деца до 4-годишна възраст. Но така или иначе, до седмици грипът рязко ще намалее. Другите респираторни заболявания, по данни на НЦЗПБ, най-много са риновирусите. Много важно е миенето на ръцете, особено при децата, както и дезинфекцията на повърхности. На второ място е респираторният синцитиален вирус, който при възрастни и деца прави една продължителна кашлица повече от месец", обясни проф. Кантарджиев.

Той коментира и коклюша. Според проф. Кантарджиев той е най-опасен за неваксинираните новородени. При тях е фатално.

Доказа се, че ваксината от една доза има много слабо покритие, каза той. Ако се очаква дете в семейството е хубаво възрастните да се реваксинират.

Проф. Кантарджиев обърна внимание, че всяка кашлица при дете с продължителност повече от 10 дена, с един от симптомите - повръщане или ретрис – ако има такова нещо – винаги да се прави изследване за коклюш.

Скарлатината се разпространява там, където не се лекува хубаво с антибиотици, каза той. Тя се яви сега, защото този стрептокок е в гърлата на децата. Винаги, има ли такъв стрептокок, трябва да се взимат мерки, обясни Кантарджиев.

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233