Проф. Овчаров: Епидемиите често са били причина за загиването на цели цивилизации

България 14.06.2020 13:54 Снимка: ДНЕС+

Проф. Овчаров: Епидемиите често са били причина за загиването на цели цивилизации

„Една от теориите за колапса на маите е епидемия. Те много често са били причина за загиването на цели цивилизации, особено ако се съчетават със социално-политически фактори”, разказа пред Нова ТВ проф. Николай Овчаров. Според него коронавируси съществуват от хиляди години.

Той самият е разкривал в русенското село Галица, че цялото население е загинало от чумна епидемия.

„При чумните епидемии богатите аристократи са се изолирали в своите замъци. Често наричаме всичко чума, но тя идва едва през 14 век. Знае се, че отпреди нея епидемии са покосявали цели народи”, обясни той.

Според него именно чумата е покосила българското население през 14 век. Тя е отново мистериозна китайска болест, за която циркулират публикации в обществото. Овчаров обясни, че чумата е дошла от Изтока по т.нар. „път на коприната” и основно се пренасяла през плъхове.

„Може да се каже, че това е една от причините за лесното проникване на османските сили по нашите земи. Има данни, че дори са хвърляли заразени трупове в обсажданите градове, за да предизвикат допълнителни епидемии”, разказа той.

За информацията, че Александър Македонски е умрял от коронавирус, Овчаров обясни, че това било първоаприлска шега, която впоследствие е опровергана. /NOVA

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931