Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер

България 05.12.2022 11:10 Снимка: ДНЕС+

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ за премиер

Проф. Николай Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер. Той прие първия проучвателен мандат от президента Румен Радев на „Дондуков” 2.

Държавният глава заяви, че очаква в 7-дневен срок партията да предложите състав на Министерския съвет, който да отговори на високите обществени очаквания за стабилност, експертност и отговорност.

„Искам да заявя, че като първа политическа сила вашата отговорност за съставяне на правителство е голяма. Силно се надявам допълнителното време, което отпуснах за консултации да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставяне на кабинет. Пожелавам ви успех“, заяви президентът.

 Проф. Габровски от своя страна обеща, че ще положи всички усилия и добави, че за него е чест.

„За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички усилия, за да има България работещо правителство. Ще положа всички усилия да предложа кабинет по-далеч от политическото говорене и по-близо до експертността“, заяви проф. Габровски, който е съдов хирург в „Пирогов“.

„За съжаление България в момента е на кръстопътя на множество кризи - икономическа, социална, имаме сериозен мигрантски натиск. Имаме една продължаващата втора година политическа криза. Ще положа всички възможни усилия да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от конфронтацията и да е по-близо до експертното, до професионалното за да може България по-лесно да премине през този труден момент, в който се намира”, допълни той.

Николай Габровски завършва медицина в Медицинска Академия - гр. София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница "Пирогов" е от 1997 година. През 2011 години я оглавява. 
Проф. Габровски е председател на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 - главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

През 2021 година проф. Габровски е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН).

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648