Проф. Кюркчиев: Ваксините предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване

България 05.12.2021 11:42 Снимка: ДНЕС+

Проф. Кюркчиев: Ваксините предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване

„Категорично всички данни досега показват, че ваксините срещу COVID-19 предпазват от хоспитализация, смърт и тежко боледуване.“ Това обясни пред НОВА  началникът на лаборатория по Клинична имунология в болница „Свети Иван Рилски“ проф. Доброслав Кюркчиев.

„Със заразата нещата са по-зле. С времето ваксините не пазят толкова от зараза. Но наличните ваксини категорично, според всички данни, пазят от хоспитализация и смърт, което трябва да ни интересува“, добави той.

По думите му, ако се стигне до заразяване и леко прекарване на инфекцията, това не е проблем.

„Проблемът с коронавируса е неговата непредсказуемост. При голяма част, които не очакваме да има проблем, се създава такъв. Ако наличните ваксини ни пазят от тази непредсказуемост, от тези тежки протичания - аз смятам, че това е добър вариант“, посочи проф. Кюркчиев.

Според неговите наблюдения хората се страхуват от РНК ваксините, генетичните препарати.

„Смятам, че част от хората ще приемат с повече доверие една традиционна ваксина. Аргументацията, че са нови, измислени сега, която не е вярна, няма да бъде адекватна към тази ситуация. Някакъв контингент би приел някаква по-традиционна ваксина”, обясни проф. Кюркчиев.

Ваксините срещу коронавирус под формата на хапче и спрей, той коментира така:

„Дали този начин е по-ефективен - ще видим. Така или иначе назалните спрейове в носа имат плюс, че действат локално. Няма данни все още дали ще има ефективно действие. Перорални ваксини има - начинът на постъпване на антигена може да бъде най-различен. Не можем да кажем предварително, че хапчето ще е по-добро от ваксината, която се инжектира.“

По думите му ваксинацията трябва да бъде доброволен процес и по никакъв начин не трябва да има задължителен характер.

„Бих препоръчал третата доза на всеки. Нямам някакви опасения от ваксините. Според мен те не са страшни, дори напротив - считам ги за полезни”, заяви той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648