Проф. Кантарджиев отклонил покани за политическа кариера, но би подкрепил Балтов за президент

България 12.09.2021 08:38 Снимка: ДНЕС+

Проф. Кантарджиев отклонил покани за политическа кариера, но би подкрепил Балтов за президент

Той отказа да разкрие кой и за какво го е канил в политиката

Проф. Тодор Кантарджиев обяви в предаването на БНТ „Говори сега“, че е отклонявал „любезните покани за политическа кариера, защото първо съм лекар и второ -лекар не бива да се занимава с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевара. По-възрастните си спомняме и Салвадор Алиенде - президентът на Чили“, обясни консултантът на Столична община по ваксинационния процес в София.

Той отказа да разкрие кой и за какво го е канил в политиката. Допълни, че дали би подкрепил проф. Асен Балтов за държавен глава: „С удоволствие бих подкрепил такъв личен избор, тъй като повече от 2 години се познаваме, работихме заедно, преодоляхме трудностите на три вълни от коронавирус.“

Професорът добави, че те са били „залепени политически“: „Лекарите от щаба попаднахме в трагичното положение на момчетата българи, родени в сегашната РСМ, които бяха служили в българската войска. Бяха изпратени в концлагер след войната. Тези от ШЗО просто ги убиха. Мен ме пенсионираха“.

По думите му е лошо, когато няма идеали и „вместо пандемията да обеди, тя беше употребена по-най грозния начин политически“.

„В България е много лесно да подготвиш малка, но много креслива групичка, тролстващи в интернет, и нещата се объркват“, добави той.

Кантарджиев си припомни моментите, когато беше в Националния оперативен щаб за реакция при коронавируса.

„Много спорехме и бяхме упреквани. Не бяхме на едно мнение, но ако през пролетта на 2020 г. бяхме допуснали епидемично разпространение в България, ситуацията щеше да е много по-тежка от тази в Испания и Италия. Сега е лесно да се критикува, защото никой не си спомня лошото на щаба. На 20-о място сме по брой заболели по глава на населението, а на първо място по смъртност в ЕС“, каза още проф. Кантарджиев.

Той заяви, че много хора крият болестта си, а всеки с положителен тест трябва да бъде карантинирани.

„Не трябва хората да крият и да чакат да им мине, защото минава на много, но на една част не минава и на 7-8-ия ден състоянието може да се влоши, подаването на кислород става задължително, а по-лошото е, ако се наложи интубация", смята професорът./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448