Проф. Габровски е успял човек, умее да чува - посланието е, че ГЕРБ не е в изолация

България 06.12.2022 10:31 Снимка: ДНЕС+

Проф. Габровски е успял човек, умее да чува - посланието е, че ГЕРБ не е в изолация

Неврохирургът проф. Николай Габровски е кандидатът за министър-председател на ГЕРБ. "24 часа" се свърза с политическите анализатори доц. Татяна Буруджиева и Кристиян Шкварек и ги попита:

1. Какви са плюсовете и минусите на проф. Николай Габровски?

2. Какви са шансовете за формирането на правителство?

Ето и отговорите на доц. Татяна Буруджиева:

1. Много трудно мога да определя минуси, въпреки че поддържам мнението, че в политиката трябва да влизат хора, които знаят и разбират какво е политика. Проф. Габровски е човек с ясни демократични ценности и здрав разум. Друг голям плюс е, че той е обратното на изведеното в основен образ на предходните управляващи - с дипломите от чужбина и маниерите и държанието на хора, израснали в друга културна среда. И със самочувствието, че животът почва от тях. Проф. Габровски е типичният пример за човек, който последователно и упорито е постигал успехи в България, а и извън нея. И е от малкото хора, които знаят да чуват - той повече чува, отколкото да говори.

2. Шансовете за правителство не са големи. Ако няма сериозни промени в декларираните до този момент позиции, едва ли ще се стигне до правителство на малцинството, въпреки че с това предложение за премиер това е разумен вариант.

По същата логиката няма да бъде избран кабинет и с втория мандат. А след връщането на хартиената бюлетина не е ясно дали от ПП ще предложат кабинет. Ако има ключ към правителство, изглежда, че то ще е в третия мандат, независимо на коя политическа сила ще се даде. Този ход обаче показва две неща.

Първо, почти невъзможно е да се обвини ГЕРБ, че не желае или саботира създаване на правителство.

Второ: трудно е да повтаряш в каква изолация и колко мизерен е твоят опонент, когато може да си позволи да предложи за министър-председател такава личност. При това с много неясен изход. Съгласието на проф. Габровски - да отиде и да застане като кандидатура на премиер, е категоричен показател, че националните интереси доминират в този случай. Проблем ще е за другите партии да аргументират отказа си за сътрудничество.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583