Проф. Ангелов: Държавата да се намеси, когато не се дават лекарства, а са в търговската мрежа

България 17.10.2023 18:57 Снимка: ДНЕС+

Проф. Ангелов: Държавата да се намеси, когато не се дават лекарства, а са в търговската мрежа

„Три месеца имаше държавата да се подготви за електронната рецепта – от август, когато това беше решено в комисията по здравеопазване“, каза пред журналисти проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.

По-рано днес председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров настоя да се прекрати изписването на е-рецепти за антибиотици. България е на едно от първите места по употреба на антибиотици без лекарско предписание, което води до сериозни рискове, свързани с антибиотичната резистентност и на практика след пет – десет години българите ще умират от безобидни инфекциозни заболявания, каза проф. Ангелов.

В момента ситуацията е такава, че липсва организация, липсва и форма на контрол, която да осигури стабилност и нормално функциониране на системата.„Дали има частни интереси – в лекарствената политика винаги има частни интереси, дали има организирана спонтанност, така да кажа, в сектора, който да реагира по този начин и да се противопостави на въвеждането на електронните рецепти, дали има организиране от страна на определени субекти в здравеопазването да се въведе спешно и сега генерично заместване, като по този начин се саботира системата с електронните рецепти - това трябва да бъде изяснено от контролиращите органи и аз призовавам много спешно държавата, чрез всички нейни контролни органи, да се намеси“, каза още проф. Ангелов, цитиран в БТА.

По думите му се получават сигнали, че лекарствата са в търговската мрежа, а „някои от тях не се дават именно заради това, че на рецептата няма отбелязано генерично заместване“.

Държавата има възможност да се справи с този процес, увери проф. Ангелов. По думите му предстои коментиране на предложения за законови промени, отнасящи се до вертикалната интеграция, за да могат всички онези обекти, които са на фармацевтичния пазар и контролиращите ги субекти да знаят, че България трябва да стане държава, в която да има правила.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066