Проф. Александър Маринов: Няма пречки президентът да наложи вето върху бюджета

България 30.11.2023 12:27 Снимка: ДНЕС+

Проф. Александър Маринов: Няма пречки президентът да наложи вето върху бюджета

След като законът позволява, няма пречки президентът да наложи вето, ако смята, че бюджетът не отговаря на нуждите на хората. Това заяви в студиото на Денят започва проф. Александър Маринов, който беше част от Стратегическия съвет към президентството.

По думите му бюджетът се прави, за да функционира добре държавата и обществото да бъде удовлетворено.

"Президентът показва, че може и трябва да се управлява по друг начин. Точно това очакват голяма част от българските граждани. Обществото иска да се прави политика по нов начин", каза той.

"Проблемът е, че скандалите в парламента не са някакво театро, те са по същество и засягат важни въпроси. Ние всички се радваме, че управлението не пада, а то в крайна сметка трябва да върши работа", подчерта Александър Маринов.

Професор Александър Маринов коментира, че местните избори са били една от причините за нова стратегия на управление на някои от водещите партии в парламента.

"Местните избори станаха повод за нови поведения, нови стратегия. Местните избори породиха напрежение във всяка една от партиите и бяха поредният тест, макар и косвен, за правителствената програма, която не се изпълнява", уточни той.

Според проф. Маринов ДПС не е втора политическа сила и избирателите им са затворени в едни етногеографски граници.

"Те имат нулево присъствие в големите градове на страната. Такава партия не може да претендира за водеща. ДПС винаги са били силни, но се държат далеч над реалния си капацитет. Заявките за места в изпълнителната власт на Делян Пеевски не са достатъчно подплатени с ресурс, за да бъдат наложени по този начин ", обясни професорът.

Той обясни, че ситуацията около промените в конституцията е доста неясна, защото има много сериозни противоречия вътре в т. нар. конституционното мнозинство.

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878