Приеха рекорден бюджет на община Пловдив - над 526 млн. лв.

България 18.04.2022 18:51 Снимка: ДНЕС+

Приеха рекорден бюджет на община Пловдив - над 526 млн. лв.

Общинските съветници на Пловдив приеха бюджета на Общината за тази година. Финансовата рамка е рекордна - и е в размер на над 526 милиона лева, съобщи БНР.

Парите са със 108 млн. лева повече от миналогодишните. Приходите от делегираните от държавата дейности са в размер на 261 милиона 159 хиляди лв., а от местните - 264 милиона 954 хиляди лева. Най-много средства са отделени за образование - 208 милиона лева. Капиталовата програма е на стойност 120 милиона лева.

Пловдивския бюджет бе приет с гласовете на 37 съветници, а против бяха 11.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров благодари на всички, които са подкрепили града. "Благодаря на всички, които гласуваха, които поеха отговорността за град Пловдив, защото всичко друго е евтин популизъм", каза Димитров и допълни, че Пловдив ще продължи да се развива.

Параметрите на предварително обявения бюджет бяха променени в зала от заместник-кмета по финанси Величко Родопски. Една от тях касае намаляване на парите за строителство на спортна зала до Езиковите гимназии с 900 хиляди лева. Тези средства се прехвърлят в бюджетите на районите за ремонти и строителни дейности.

От БСП гласуваха против финансовата рамка на града. Съветниците на столетницата отбелязаха, че приемането й през април е прецедент. От групата смятат, че в нея са включени на хартия всички приоритети на коалиционните партньори, на ГЕРБ и на районните кметове. Според социалистите бюджета не е насочен към пловдивчани.

Според общинския съветник Веселина Александрова от "Демократична България" съветниците от групата не подкрепят бюджета, защото той е бюджет на една отиваща си администрация.

"Не виждаме дългосрочна визия за развитие на Пловдив", каза Александрова.

Добромира Костова от "Демократична България" направи допълнителни 15 предложения, но те също не бяха приети. Отхвърлени бяха и предложенията на доктор Атанас Баташки от БСП, сред които и средства за здравна профилактика на общинските служители.

Независимият общински съветник Слави Георгиев предложи в бюджета да се заложат 100 хиляди лева за проучване в града да бъдат пуснати трамвайни линии. "Крайно време е Пловдив за започне да мечтае и да се направи нещо решаване на големия трафик в града", мотивира се Георгиев. И неговото предложение не бе подкрепено.

Преди утвърждаването на финансовата рамка за тази година Общинските съветници на Пловдив приеха бюджетната прогноза за следващите 3 години, според която през 2025 дълговете на Пловдив ще достигнат над 126 милиона лева.

В края на 2022 година задълженията ще са в размер на 40 милиона, но още през 2023 година те ще нараснат драстично и ще достигнат до 71 милиона 155 хиляди лева. През 2024 те ще са 112 милиона 956 хиляди лева. В края на 2025 Пловдив ще има дълг от 126 милиона 419 хиляди лева.

Заместник-кметът Величко Родопски обясни, че 126-те милиона лева са от новите заеми, които бяха взети и още не са изразходени средствата по тях.

"Тези кредити са важни, за да могат да се довършат обектите", каза още Родопски.

Съветниците потвърдиха и прегласуваха върнатото от областния управител Йордан Иванов решение на Общинския съвет за повишение на местни такси и създаването на нови такси за бизнеса и гражданите на града. Решението беше взето с 26 гласа "за".

В началото на април Иванов обяви, че оспорва таксата за ползване на терени общинска собственост за поставяне на преместваеми търговски обекти, както и таксите за издаване на разрешение за таксиметров превоз.

Отговорът на Община Пловдив е, че в решението на Общинския съвет няма повишение на таксите за таксиметров превоз.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648