Президентът на Атлантическия клуб на работно посещение в Белиз

България 20.03.2012 15:04

Президентът на Атлантическия Клуб д-р Соломон Паси, който е на работно посещение в Белиз, Централна Америка, днес беше приет от Wilfred Elrington, Външен министър на страната, току-що преизбран за нов 5-годишен мандат.

След установяване на дипломатическите отношения през 1994 година това е първата среща на подобно равнище между България и Белиз.

На срещата бяха обсъдени възможностите за разширяване туризма между двете страни, условията за български инвестиции в туристическата индустрия на бутиковата карибска държава, както и назначаването на белизки посланик в България.остите за обучение, които предлагат българските университети и в частност Америка

Белиз проявява интерес и към българско know-how в областта на възобновяемите енергийни източници. Д-р Паси покани белизки студенти да се възползват от възможностите за обучение, които предлагат българските университети и в частност Американския университет в България.

Обсъдени бяха и отношенията на Белиз с ЕС и действащото Споразумение за икономическо партньорство ЕС-Белиз, както и възможностите, които се откриват през предстоящото българско председателство на ЕС, в тройка с Великобритания и Естония през 2017-18 година.

Д-р Паси предложи на белизките си домакини да обмислят възможността за установяване на отношения с НАТО и Партньорство за мир, както и с ОССЕ, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. "Връзките, които Белиз имаше с Евро-Атлантическото семейство до 1981 година, като част от Обединеното Кралство, могат сега, 30 години по-късно, да бъдат интерпретирани и оживени по качествено нов и много перспективен начин, а България може да играе активна роля в този процес"- заяви д-р Соломон Паси.
CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319