През последната година е бил неглижиран проектът за ремонт и организация на Спешната помощ

България 19.08.2022 12:20 Снимка: ДНЕС+

През последната година е бил неглижиран проектът за ремонт и организация на Спешната помощ

Проектът за ремонт и организация на Спешната помощ е бил силно неглижиран през последната година. Проверките, които извърших в държавните болници в Стара Загора, Сливен и Бургас, си бях поставил още при встъпването си в длъжност като министър на здравеопазването. Това заяви на брифинг за журналисти здравният министър д-р Асен Меджидиев.

„Исках да обиколя почти всички областни и общински болници в страната, за да се запозная лично – първо с готовността им за една евентуална COVID вълна. Има ли обезпеченост с кадри и докъде е стигнал проектът за Спешната помощ. Ремонтите и организацията на спешните отделения. За съжаление на много от местата ремонт не е започвал въпреки спечелените поръчки”, подчерта той.

„За съжаление през последната една година тази програма е била буквално неглижирана и ако не се продължи и не бъде завършена ще трупаме негативи – дови от финансова гледна точка“, обясни той.

По думите му средствата се отпускат от Министерство на финансите, и остава учуден защо предишният финансов министър (бел.ред. Асен Василев) не ги заложил.

„Ако не завършим проекта, ще трябва да се връщат много пари“, обясни още той.

Служебният здравен министър зави, че от медицинска гледна нещата са добри -  дори и в лоши условия на работа медиците оказват професионална помощ.

„За тези четири лечебни заведения не чух нито един пациент да се оплаче от оказаната му професионална помощ. Проблемите са от съвсем друго ниво - административно обезпечаване и спиране на ремонтите и недовършване на започнати неща преди 7-8 месеца“, посочи той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648