Премиерът: Живеем в кресливо време, в което трудно различаваме истината от лъжите

България 02.06.2023 17:47 Снимка: ДНЕС+

Премиерът: Живеем в кресливо време, в което трудно различаваме истината от лъжите

"За националните ни герои свободата е избор и борба. Тя, свободата, не може да те споходи, докато очакваш удобен момент за нея. Свободата е съпротива срещу всяка проява на тирания и беззаконие."

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев, цитиран от bTV в слово по време на всенародното поклонение на връх Околчица по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България на връх Околчица. По-късно съобщение за изказването му беше разпространено и от пресцентъра на Министерския съвет.

"Живеем в кресливо време, в което трудно различаваме истината от лъжите", изтъкна той. Донев призова за това в днешния ден да замълчим, но не за да премълчим истината, а за да се чуе заветът на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

"Куршумът пронизал воеводата го убива веднъж и това се случва тук, на това място. Но нека не забравяме, че с всяка измяна и пренаписване на неговата молитва за свободна и независима България убиваме Ботев отново", подчерта премиерът.

По думите на министър-председателя революционерът Ботев ни задължава да сме негови достойни наследници, за които истината, свободата и справедливостта са ежедневна битка, в която отстъплението е немислимо.

"За мен е чест да бъда тук заедно с вас. 147 години по-късно по стъпките на поета-революционер от Козлодуй до Околчица вървят българи, които също като него обичат Отечеството повече от всичко", посочи той.

Хиляди българи са на Околчица, където преди 147 години е убит Христо Ботев. На място са и участниците в 75-тия национален туристически поход от Козлодуй до историческия връх.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027