Премиерът пред македонска медия: Не идвам с анекси, а с готовност за ново начало

България 16.01.2022 19:53 Снимка: ДНЕС+

Премиерът пред македонска медия: Не идвам с анекси, а с готовност за ново начало

Не идвам с никакъв анекс към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, а с конструктивен тон и готовност за ново начало, което ще бъде по-динамично, по-практично, освободено от досегашните декларативни стремежи и насочено към конкретните важни въпроси, които засягат всекидневието на гражданите на двете страни. Това заявява премиерът Кирил Петков в разпространено днес интервю за македонската агенция МИА, дадено преди посещението му в Скопие във вторник, съобщи БТА.

Петков е първият чуждестранен държавник, който отива на посещение в Република Северна Македония след избирането на новото правителство. В интервюто за МИА той казва, че "няма подготвен документ, тъй като всички тези документи нямат смисъл, ако не им дадем истинска мотивация, че трябва да свършим работа. Предлагам да оставим документите като втора стъпка, а първо да започнем /работа/, за да има нещо, за което ще пишем в следващия документ. Задачата ни е да направим програма, да направим работни групи, да започнем диалога, да имаме чувство на взаимно доверие и от двете страни да има добри намерения, да си поставим целите, които искаме да постигнем в максимално кратък период", подчертава Петков за МИА.

Българският премиер оценява като много конструктивен разговора си по телефона с натоварения да състави новото правителство Димитър Ковачевски и изразява увереност, че те двамата, като хора от сферата на икономиката и бизнеса, имат сходна енергия да придвижат работите. Той изрази надежда, че по време на посещението двете страни ще се договорят за формирането на петте работни групи - за икономика, култура, инфраструктура, евроинтеграция и история.

Сътрудничеството и добросъседството трябва да да бъдат засилени от групите в определената сфера, а не от политиците, казва Петков. Целта на посещението е да се състави програма на срещите на тези работни групи, всяка от които да се среща веднъж месечно, и с които да се постигне напредък по всички въпроси, допълва той.

"Ние трябва постоянно да общуваме, да напредваме. Надеждата ми е следващите месеци това да е реално и това се опитвам да договоря по време на посещението. Не искам само политиците да идват и да говорят. Когато говоря за икономика, искам да видя всички наши фирми, които искат и имат интерес към Република Северна Македония, всички ваши фирми, които имат интерес към България. На тази среща политици не са необходими, на тази среща са необходими хора, които искат да работят, да правят бизнес заедно", добавя Петков, който напомня, че той лично като премиер не може да разбере как все още между София и Скопие няма пряка авиолиния.

Премиерът се спира и на сроковете, по-рано той бе посочил срок от шест месеца за решаване на спора, а след Консултативния съвет по национална сигурност президентът Румен Радев изрази становището, че срокове не са необходими, а са необходими реални резултати, отбелязва МИА.

"Всъщност можем за времето, за което ще си свършим работата. Това искам да кажа. Значи ако сега кажа определен срок, шест месеца, започваме със същата декларативност. Трябва да видим какви са въпросите, как ще ги решаваме. Срокът зависи само и единствено от готовността на всяка от страните да подаде ръка и заедно да свършим работата", казва Петков.

"Смятам, че един приятелски, конструктивен подход трябва да може да решава и лесните, и по-трудните теми. Затова най-важно е да имаме доверие и се надявам, че ще можем да изградим такова доверие с нещата, които правим заедно", подчертава Петков и добавя, че с конструктивен диалог може да се решат всички въпроси.

В интервюто за МИА Петков говори и за деструктивните сили в Република Северна Македония и в България, които работят против добросъседството, за борбата против корупцията в България и в по-широк контекст в региона на Балканите. Премиерът говори за очакванията България да влезе в еврозоната, за натиска върху България спорът да бъде решен, за ситуацията на Балканите.

МИА ще излъчи утре пълния текст на интервюто на българския премиер, заедно с видео материал./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648