Премиерът Главчев: Очакваното мнозинство в ЕП е добър пример за българския парламент

България 19.06.2024 15:46 Снимка: ДНЕС+

Премиерът Главчев: Очакваното мнозинство в ЕП е добър пример за българския парламент

Малка ретроспекция от предишното заседание до днешното. Всички се убедиха как бързо умеем да действаме, дори след природните бедствия, каквато бе градушката. Цялото правителство реагира много бързо. Това заяви в началото на днешното редовно заседание на Министерски съвет служебният премиер Димитър Главчев.

„Всички отговорни министерства готвят своите задачи. Поехме ангажименти, при посещението си в град Шипка заедно с министър Виолета Коритарова и Калин Стоянов, а министрите Георги Тахов и Георги Гвовздейков бяха в нова Загора. Разяснихме на местните власти как да действат, на хората от Агенцията за социално подпомагане асистираха за подпълването на заявленията за еднократни помощи. Това ще продължи докато сме в този състав, а и съм сигурен, че и следващото правителство ще постъпи по такъв начин – когато се изпада в бедствие на гражданите да се помага своевременно от държавата“, подчерта той.

Главчев представи резултатите от срещата на върха в Швейцария за мир в Украйна: „Това е първа такава среща на толкова високо равнище, но трябва да се започне отнякъде. Над 80 страни присъстваха и повечето се обединиха около съвместно комюнике. Всички държави членки на ЕС се подписаха под него. Основното е, че трябва да се върви към всеобхватен, справедлив и траен мир, който обаче да се постигне чрез международното право, хартата на ООН и принципите в нея. Разгледа се формулата на мир, представена от президента Володимир Зеленски, но се разгледаха и други предложения. Има три стълба от 10-те от формулата на Зеленски, на които се наблегна на конференцията. Първият – ядрената безопасност. Похвалихме се, че диверсифицираме доставките в АЕЦ „Козлодуй“ и всички се обединиха, че процеси, които се отнасят за Запорожие и другите ядрени централи в Украйна трябва да са под контрола на МААЕ.

Втората тема бе продоволствената сигурност, като се наблегна на сигурността на доставките и те да са непрекъсваеми. Фокусирахме се върху корабоплаването в Черно и Азовско море.

Третата тема бе завръщане на военнопленници, като основно внимание бе отделено на депортирането на деца. 20 000 украински деца са депортирани основно в Русия и в Беларус.

Има много сериозна настройка да се формира коалиция в европарламента между ЕНП, социалистите и „Обнови Европа“. Дебатът предизвика реакции на някои от участниците, които не са от тези три политически семейства, но почти всички към момента са настроени, че тези три групи ще гласуват заедно. Предложени бяха три имена – за председател на ЕК, за председател на европейския съвет и върховен представител, който е и зам-.председател на ЕК и външен министър на ЕК.

Трите политически семейства имат около 410 евродепутати – достатъчно мнозинство за гласуване на кандидатурите в ЕП. Тъй като срещата е неформална, на следващата ще се взимат формални решения. Представителите на тези политически семейства дават добър пример и на нашия парламент за това как да се постигне мнозинство от проевропейски сили“, поясни той.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095