Премиерът Денков пред ORF: Няма реални аргументи срещу приемането на България в Шенген

България 25.11.2023 08:54 Снимка: ДНЕС+

Премиерът Денков пред ORF: Няма реални аргументи срещу приемането на България в Шенген

Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков в интервю за австрийската обществена телевизия ORF. Ако позицията на Австрия не се промени, българите според него ще бъдат разочаровани и то с основание, както и ще се създаде нестабилност на Балканския полуостров, предаде БНТ.

Николай Денков - министър-председател:
България е изпълнила техническите изисквания за Шенген преди повече от 10 години. Федералният канцлер на Австрия беше категоричен, че няма проблем с България и Румъния, а с това как работи самото Шенгенско пространство. Но ако няма проблем с България и Румъния, защо ние сме наказвани за тези проблеми, които не са създадени от двете държави. Така че не е просто трудно, а невъзможно да се обясни на българите защо сме в тази ситуация. Тяхното разочарование ще бъде оправдано и те заслужават обяснение защо това се случва и защо Австрия има тази позиция без да има аргументи за нея.

Нашата граница е добре пазена граница към днешна дата. Оградата е ремонтирана няколко пъти и работи. Нека всеки, който се интересува да дойде да види подобренията, направени през последната година.

Така че, не мисля, че проблемът е нашата граница. Не мисля, че имаме проблем с търсещите убежище. По-скоро това е вътрешен проблем за Австрия как да оцени какво е добро за ЕС и за самата Австрия.

Както съм казвал, чувстваме се като заложници на дебата между Австрия и Европейската комисия, отколкото да сме виновни за нещо, което да пречи на влизането ни в Шенген.

В момента имаме проевропейско правителство, един от приоритетите ни е да бъдем приети в Шенгенското пространство. Ако тези няколко месечни усилия не бъдат оценени от Австрия, разбира се, това ще предизвика разочарование и въпроси защо се случва по този начин и каква е ролята на Австрия тук.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.28338
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.78533
USD USD 1 1.8066