Представиха най-новите електробуси на столичния градския транспорт

България 23.09.2022 08:15 Снимка: ДНЕС+

Представиха най-новите електробуси на столичния градския транспорт

„Вече са факт първите от малките електрически автобуси за довеждащ транспорт в част от южните квартали“, съобщи в профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Първият от 52 малки електрически буса, които ще са довеждащ транспорт на кв. „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Горна баня“ до големи спирки на градския транспорт, вече е произведен. Доставките в София ще започнат през ноември и догодина ще стартираме проекта“, посочва още тя.

„В София са и първите два електрически буса за иновативния проект за градски транспорт „по заявка“. Работим по този експериментален проект с нашите партньори от Софийския университет, Пловдивския университет, НИМХ и НСОРБ.

Целта на общината е да даде алтернатива за придвижване с градски транспорт в квартали, които са гъсто населени, но без подходяща пътна инфраструктура. И в същото време да използва електрически бусове с нулеви емисии.

Тестването, с което ще се определят най-удобните за хората маршрути ще стартира през октомври с кварталите „Манастирски ливади – запад“ и „Манастирски ливади – изток“, и ще е заедно с граждани и гражданските организации по места.

Следващият тестови маршрут ще е в зоната на м. „Гърдова глава“, „Бояна“, ж.к „Бъкстон“, „Павлово“ и част от „Красно село“, написа още Йорданка Фандъкова.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648