Предложението на ГЕРБ-СДС: Правителство на малцинството с техен премиер (ВИДЕО)

България 24.06.2024 10:49 Снимка: ДНЕС+

Предложението на ГЕРБ-СДС: Правителство на малцинството с техен премиер (ВИДЕО)

Би било в повече да съм премиер четвърти мандат, но папката от президента ще взема най-вероятно аз, заяви Бойко Борисов на излизане от "Дондуков"2

ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството с премиер също от партията. Това обяви лидерът на Бойко Борисов след консултациите при президента Румен Радев.

"Нашите избиратели, когато са ни наредили пред другите, не са искали пак да получават Денков. Носим си отговорността и ще предложим правителство на малцинството. Би било в повече да съм премиер четвърти мандат, но папката от президента ще взема най-вероятно аз, като ще дойда с нашия кандидат за министър-председател", коментира пред журналистите Борисов.

По думите му има още 1-2 седмици да се премисли, като нови избори са вариант, но лош.

"ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, отбраната и външно министерство. Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори", добави Борисов и подчерта, че очаква подкрепа за такъв кабинет от всички отговорни хора, които не искат страната да ходи за седми път на избори.

"Поставят ултиматуми, че само с техния мандат може да стане правителство, това предопределя всякакви разговори, ние сме в хипотеза, че освен с първия мандат - с друг не може да стане. Начертани са червени линии, които ние няма как да преодолеем, това е последният шанс, ако при тези преговори се разберем да получим от подкрепа, особено от ПП-ДБ. Има ли значение кой ще стане премиер, когато милиардите стоят в Брюксел и безвъзвратно са загубени? Когато г-н Трифонов беше първа политическа сила, не направи правителство, а сега, когато е предпоследен, иска да доминира в правителство", посочи още бившият премиер.

Малко по-рано лидерът на ГЕРБ заяви пред държавния глава, че "на практика правителство не може да бъде съставено". А ако има опити за сформирането му, то трябва да е с първия мандат - иначе няма логика.

""Демокрацията подрежда партиите по волята на народа. Сега излиза, че на практика няма как да се състави правителство. Избирателите на ГЕРБ-СДС не искат тя да побеждава, а да получават експерти. Не ГЕРБ да носи отговорността и пасивите, а друг да ни представлява. Такова чудо като експерти няма, всички сме влезли като такива, не сме завършили училище по политика. Не виждам как може да се случи нещо с друг, освен с първия мандат. Няма как да се случи с втория, нито с третия - не е логично. Ще положим още усилия, но от ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Това предопределя отиването ни на избори. Съжалявам това да е реалността. А трябва да се мисли за 4-годишно управление и да се сглоби едно правителство, да се направят компромиси. Чувам само заклинания и кой колко е велик", каза още бившият премиер.

Президентът в началото на консултациите поздрави ГЕРБ за постигнатите резултати на изборите.

Този резултат обаче ви натовари с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство. Продължават да се търсят отговорите на редица въпроси", заяви държавният глава, като поясни, че един от тези въпроси е защо българите масово не са излезли да гласуват.

Това е първа среща между Борисов и Радев от протестите преди няколко години. Заедно с лидера на ГЕРБ на консултациите присъстваха още Томислав Дончев и Делян Добрев.

Предстои днес с президента да разговарят от ДПС и от ПП-ДБ.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095