Предадоха щафетата във финансовото министерство. Василев оставя 9,9 млрд. лв във фискалния резерв

България 09.04.2024 12:01 Снимка: ДНЕС+

Предадоха щафетата във финансовото министерство. Василев оставя 9,9 млрд. лв във фискалния резерв

„Задачата по приемането на еврото не трябва да прекъсва, въпреки изборите и въпреки служебния кабинет. Това заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев при предаването на властта в МФ.

Василев заяви, че се очаква подписване на договор за медийна помощ от страна на Еврокомисията. Очаква се това да се случи още тази седмица по време на заседанието на Екофин.

„Остава единствено критерият за инфлацията, който ще наблюдаваме и когато влезем в критерия, ще поискаме допълнителен доклад. От там вече тръгва процесът по определяне на датата за приемане на еврото“, каза Василев.

Той изрази удовлетворение, че приходните агенции към момента са си свършили много добре работата. „По последните данни, с които разполагаме от 5 април, събраните приходи от НАП са с почти 15% повече, отколкото за същия период на миналата година. Събраните приходи от митници са със 7% по-малко заради ДДС внос на петрол, защото „Лукойл-Нефтохим“ работи от началото на година с половин капацитет“, уточни Василев.

„Има 9,9 млрд. лв. във фискалния резерв. Това е напълно достатъчно за нормалното опериране на държавата“, добави той като подчерта, че сме имали повече от два пъти от изискуемия минимум, който е 4,5 млрд. лв.

Василев пожела успех на своя наследник Людмила Петкова: „Нейният успех като министър на финансите ще бъде успех за България“.

Петкова от своя страна отбеляза, че изборите ще бъдат 2 в 1, за което план-сметката е около 100 милиона лева като допълнително ще има разходи за ЦИК.

„Приоритете остава еврозона, ОИСР и пълноправен Шенген. На 12 април е ЕКОФИН, а преди това ще се подпише споразумение между България и ЕК за стратегията за приемане на еврото. Има и закон за еврото, на 24 април приключва общественото обсъждане, чака се МС и НС. Друг приоритет е единната приходна агенция – НАП и „Митници“, определен е съвет, има работни групи. Основното е да се направят всички законодателни уредби“, подчерта новият служебен финансов министър. Тя увери, че в двете агенции няма да има съкращения.

„Дългът зависи от изпълнението на приходната част и от необходмостта от осигуряване на нужните средства“, добави Людмила Петкова.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини