Потопът в София: За два часа се изляла вода, колкото за цял месец, мъж пострада от мълния

България 23.05.2024 09:17 Снимка: ДНЕС+

Потопът в София: За два часа се изляла вода, колкото за цял месец, мъж пострада от мълния

Наводнени са търговски обекти, детски градини, читалище, приземни етажи. Улиците се завириха, а стъклата на автомобили се счупиха под напора на градушката с размер на лешник

Мъж, разминал се на косъм от паднала до него мълния, запалила се сграда до Централните хали, димящи светофари, блокирано движение и задръствания по ключови булеварди, наводнени подлези и търговски обекти, паднали дървета и клони, счупени автомобилни стъкла - това е равносметката след мощната буря в София. 

 

Силен дъжд, а след това и градушка връхлетяха столицата около 17 часа следобед - първо в Студентски град, "Мусагеница", "Младост", "Дружба", "Слатина", "Дървеница", "Сухата река", а след това и в останалата част на София.

Бурята продължи близо 4 часа, като наводни подлези, търговски обекти, две детски градини, читалище и приземни етажи. Улиците се завириха, а шахтите не можеха да поемат огромното количество вода - между 20 и 35 литра на квадратен метър. Затруднено бе движението на градския транспорт, впоследствие и на автомобилния. 

Огромни задръствания се образуваха на бул. "България" заради спрени сигнални уредби. Светофарът на бул. "Мария Луиза" на ъгъла на ул. "Екзарх Йосиф" се запали и се наложи намесата на пожарникари, предаде агенция "Булфото". В социалните мрежи бяха споделени кадри на счупени автомобилни стъкла и прозорци. 

30-годишен мъж се размина на косъм, след като мълния падна до него в столичния квартал "Младост". С изгаряния по крайниците, той е изпратен за лечение в Университетската болница "Света Анна". Той е контактен, адекватен и за живота му няма опасност, съобщиха от лечебното заведение. След допълнителни прегледи ще стане ясно дали се налага мъжът да остане под лекарско наблюдение.

Снимка: Виктор Иванов/Facebook

 

По същото време - около 19 часа, се запали и сграда в близост до Централните хали, чието откриване след реновирането предстои утре. По непотвърдена информация пламъците са избухнали от мълния, ударила електрически стълб до сградата. Движението на трамваите по ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Мария Луиза" бе временно спряно.

На места в центъра и в най-засегнатите квартали - "Младост" и "Студентски град", за кратко прекъсна електричеството. 

Снимка: Булфото

До 20 часа тази вечер са подадени близо 90 сигнала на тел. 112, свързани с метеорологичната обстановка в столицата, съобщиха от пресцентъра на МВР. Основно те са били за наводнени приземни етажи, за запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони.

Екипите на пожарната служба действат на различни локации, основно на територията на кварталите "Младост", "Мусагеница" и "Сухата река". Над 30 пожарникари са отводнявали обществени сгради и улична инфраструктура по основни пътни артерии в София към 19:00 часа. В дежурната част на службата не са постъпвали сигнали за бедстващи хора.

Снимка: Булфото

Във Facebook потребители заляха мрежата от съобщения за аварирали автомобили. Две коли са залети до тавана при тунела от "Слатина" към "Христо Ботев". Блокирал светофар на "Ботевградско шосе" след тунела на "Подуяне" е аварирал, като на излизане от съоръжението е имало "жестока тапа" заради катастрофирали три коли. Огромни задръствания в пика на бурята имаше и по "Орлов мост". 

Сред най-засегнатите пътни артерии в столицата бе бул. "Цариградско шосе", подлезите при Окръжна болница и пред The Mall бяха наводнени. 

Снимка: Facebook/Катастрофи в София, Nikolay Zahov

Градушка падна и в други селища в Софийска област, Троян, Кюстендилско, както и на Белмекен.

В самоковското село Ковачевци силна градушка е имало на два пъти, "Първият път всичко побеля. Все едно сняг затрупа", разказа за БТА кметът на селото Никола Хайверов. По думите му реколтата на хората е унищожена. За щастие обаче няма бедстващи жители. Вторият път градушката също е била силна и с големината на лешник. 

Продължителна градушка, с размери от 40 мм, удари и Априлци. По думите на Мартин Мачев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология - филиал Плевен, е била много обилна и продължила около 15 минути - от 16:55 до 17:10 часа. Придружена е била и с интензивен валеж, като са паднали около 30 литра на кв. метър. Има и поражения по автомобили, чиито стъкла са пукнати.

Снимка: Тихомир Кукенски, БТА

Проливен дъжд с гръмотевици и градушка удариха и Кюстендилско. Ледените зърна са били с големината на лешник, показват публикувани в социалните мрежи снимки.

Голям приток е имало и в язовир "Кастел" в Габровско, нанесени са щети на селскостопански постройки.

По-рано от НИМХ издадоха предупреждение от първа степен - жълт код, за значителни по количества валежи от дъжд, придружени с гръмотевици в Западна България. Предупрежденията за количествата на валежите бяха между 20 и 35 литра на квадратен метър, в отделни, главно планински райони, и до 45-50 литра на квадратен метър. 

Снимка: Булфото

Интензивни валежи се очакват и утре в областите Смолян, Пазарджик, Кюстендил, София, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. В отделни райони от Западна и Централна България ще има и гръмотевични бури. Там има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки.

Снимка: БТА
CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599