Посланикът ни в Румъния: 10 български моряци са на задържаните кораби

България 24.03.2023 19:24 Снимка: ДНЕС+

Посланикът ни в Румъния: 10 български моряци са на задържаните кораби

В момента моряците са в добро здравословно състояние и имат запаси от вода

Посланикът на България в Румъния Радко Влайков потвърди пред БНТ, че са задържани три български кораба на пристанището в Констанца.

„На корабите има общо 10 български моряци, които са в добро здравословно състояние“, уточни посланик Влайков.

По думите му капитаните на корабите са потвърдили, че снощи около 23.30 часа на 50 мили източно от Констанца са били спрени за проверка и са били конвоирани до пристанището в Констанца. Плавателните съдове в момента се намират на порт 1, което е военното пристанище в Констанца.

Посланик Влайков уточни, че посолството на България в Румъния е научило от публикации в румънските медии за задържаните три български риболовни кораба. Веднага са провели разговори с дирекция „Консулски отношения“ на МВнР на Румъния и бреговата охрана. Говорителят на бреговата охрана е потвърдил, че българските кораби са били задържани и в момента се намират на порт 1. На моряците не е позволено да напускат корабите си. Случаят се разследва от бреговата охрана и е образувано наказателно производство под надзора на прокуратурата.

След това консулът в посолството Мирослав Енков е провел разговори с Димитър Димитров, адвокат на сдружение „Черноморски изгрев“, членовете на което са фирмите собственици на задържаните кораби. По указание на посланика консулът се е свързал и с капитаните на корабите, които са потвърдили фактите около задържането.

В момента моряците са в добро здравословно състояние и имат запаси от вода. Ще им се окаже съдействие за храната. До този момент капитаните на трите кораба не са търсили контакт с посолството на България, уточни посланик Радко Влайков.

Нашите дипломати са изпратили спешна нота до МВнР на Румъния с молба да се изясни случая, какви са причините за задържането, какъв е статутът на българските граждани, задържани ли са, или не, само корабите ли са задържани, какви действия ще бъдат предприети спрямо тях и информация за състоянието им.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062