Поне 5 търговски вериги са готови да дават информация в сайта за цените на храните

България 27.03.2023 09:09 Снимка: ДНЕС+

Поне 5 търговски вериги са готови да дават информация в сайта за цените на храните

Сайтът за цените на храните - foodprice.bg е лесен за потребителите, медиите и за всички, които искат да намерят информация за цената на конкретната стока. Цените, които се виждат в момента в сайта са средните цени такива, каквито са измерени. Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев в предаването "Защо, господин министър" по БиТиВи.

Търговските вериги ще предоставят най-ниската цена на дадения продукт, който ще бъде обозначен. В сайта за цените на храните, те ще са цените без промоции, уточни той.

Според него, вече има достатъчно добри промоции в магазините за хранителни стоки. Ако големите търговски вериги не дават най-ниските цени, значи нямат възможността да го направят. От новата седмица търговските вериги ще могат да подават информация за продуктите, които намерят за добре. Поне 5 вериги са пожелали да дават информация в сайта за цените на храните.

Гечев уточни, че чрез наредба ще следи на какви цени са купува, внася, продава и преподава стоката от магазините.

Земеделският министър добави, че не той може да каже дали има картел на пазара или не, тъй като го казва Комисията за защита на конкуренцията. Това, което Явор Гечев като ресорен министър вижда е, че няма как да се оправдаят надценки от 100% нагоре.

"Според нашето проучване има необосновано вдигане на цените, което е много над нормалното. Това, което виждаме ние е, че основните изкривявани на цената са търговията на едро и продавачите на дребно", изтъкна Гечев.

За протеста на зърнопроизводителите, Гечев добави, че протестиращите са прави в исканията си. Слънчогледът, който е влязъл през предходната година е 20 пъти повече от времената преди войната. Получава се аномалия на тукашните пазари, каза земеделският министър. Министерство на земеделието, храните и горите иска да се знае, че българската държава е солидарна с Украйна. Факт е, че има внос на яйца, на сухо мляко и това създава напрежение сред нашите производители, добави той.

Гечев отбеляза още, че държавата не допуска безконтролен внос на агнешко месо от Република Северна Македония. Утре в МЗХГ и БАБХ заедно ще начертаят мерките като предварително съгласие за хигиенната стойност и държанието на различни неща в месото. Към момента също има контрол, но преди Великден стоки като яйца и агнешко месо влизат повече. Около 10-12 лева е цената на килограм агнешко, посочи Гечев, като отчете и търговската надценка от живо тегло до карантината в магазина.

За съдбата на българските рибари, задържани в Румъния, Гечев заяви, че няма данни българските рибари да са направили каквото и да било нарушение. Рибарите ни са задържани не в териториалните води на Румъния, а в международни такива. Няма забрани в Европейския съюз за улов на акула. Това, което се констатира е, че рибарите ни не са нарушили закона, увери земеделският министър.

Ако трябва ще се подпише и дипломатическа нота по случая. Министерство на земеделието ще осигури и безплатна правна помощ на българските рибари, както и допълнителна правна експертиза, увери той.

CHF CHF 1 2.05315
GBP GBP 1 2.28325
RON RON 10 3.92989
TRY TRY 100 5.85885
USD USD 1 1.81062