Половината от местата в Спешна помощ остават незаети

България 27.05.2024 13:18 Снимка: ДНЕС+

Половината от местата в Спешна помощ остават незаети

На Световния ден на спешната помощ - 27 май, в системата на Спешната помощ у нас половината от местата остават незаети, трайно липсват и 500 лекари, въпреки че заплатата им достигна 4000 лева, съобщават от Съюза на парамедиците в България пред БНР.

"В повечето държави от ЕС отдавна е направен анализ, че лекарският труд в линейките е изключително скъп и затова там са оставени единични лекарски екипи, които поемат само строго специализирани случаи. Във всички останали ситуации спешността се осигурява от парамедици. Парамедикът не може да замени лекаря, но специалното му обучение позволява стабилизиране, поддържане на жизнените показатели и спешен транспорт до най-близкото лечебно заведение, където пострадалият се поема от обучен лекарски екип. Доказано е, че в държави, в които парамедиците са внедрени в системата на Спешната помощ, смъртността при инциденти е намаляла с над 70%", пишат парамедиците.

Според тях у нас няма воля за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. Това води до загубени човешки животи, тъй като липсата на екипи бави обслужването на адресите и спешното транспортиране, като в много региони в страната е напълно невъзможно спазването на "златния час" при тежки спешни състояния и инциденти.

Съюзът на парамедиците в България вече цяла година работи по този казус, но въпреки десетките срещи, участието в комисии и работни групи, стъпките напред са много бавни. Парамедици продължават да бъдат наемани в спешни центрове на други длъжности, без да се регламентират точно техните задължения. Други се отчайват и избират емиграцията като единствената възможност за реализиране в професията. Трети започват работа в лечебни заведения или обезпечават с уменията си спортни състезания, филмови продукции, детски лагери.

Съюзът на парамедиците прави и анализ на свободните работни места, обявени от 27-те центъра за Спешна помощ в страната. Във всяко от ЦСМП-тата се търсят поне 10 лекари. Често се срещат призиви като "спешно назначаваме" и въпреки това назначения няма. Свободни стоят и бройки за медицински сестри и фелдшери. Трансформирането им в длъжности за парамедици би помогнало на системата и пациентите изключително много. Според отговор на наше писмо от МЗ това е в правомощията на всеки директор на ЦСМП и не може да бъде централно разпоредено от министерството. Въпреки че част от ЦСМП са записали в плановете си за развитие назначаване на парамедици, това се случва трудно.

Има положителна практика в ЦСМП - София, Пловдив и Бургас, но в други области на страната - не, макар че някъде свободните места достигат до 60%. В област Враца например търсят 10 лекари. Подобно е положението и в Силистра.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599