Политологът Мариян Карагьозов: Ерата на Ердоган вероятно ще продължи

България 26.05.2023 16:07 Снимка: ДНЕС+

Политологът Мариян Карагьозов: Ерата на Ердоган вероятно ще продължи

„Ерата на Реджеп Ердоган вероятно ще продължи. Въпреки известния отлив на подкрепа на изборите, неговата партия в коалиция с Партията на националистическото действие получава около 45% подкрепа и се радват на мнозинство в турския Меджлис. Те ще имат законодателен комфорт”. Това заяви Мариян Карагьозов, политолог в Института по балканистика в пред "Нова нюз". 

Вотът на Оган се разделя – вероятно някои ще подкрепят Ердоган, други – Кълъчдароглу, обясни политологът ситуацията преди втория тур на президентските избори. „Турците са силно привързани към правото си на глас. Не е много ясно дали тези националистически залитания няма да отблъснат кюрдския електорат. Два са факторите за отминалия вот – негласувалите и националистическия вот”, каза Карагьозов.

България е заинтересована да развива добросъседски, търговски, всякакви отношения с Турция, изтъкна политологът. Ако Ердоган спечели, вероятно ще се запазят всички международни тенденции – запазване на отношенията с близкоизточните страни, опити за сближаване с Израел,… Шансовете опозицията да спечели са по-малко вероятни.

„Национализмът е широко разпространен в Турция. Там има около 4 млн. сирийци, които са основно в южните провинции, както и в големите градове на страната. Доста хора от Африка пристигнаха в Турция”, каза Карагьозов.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648