Политолог: Да се твърди, че „новите месии“ ще имат бомбастичен резултат, е несериозно

България 16.09.2021 15:46 Снимка: ДНЕС+

Политолог: Да се твърди, че „новите месии“ ще имат бомбастичен резултат, е несериозно

„Да се твърди, че „новите месии“ ще имат бомбастичен резултат, е несериозно“. Това каза пред БНР политологът проф. Милена Стефанова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за очаквания бъдещ политически проект на досегашните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

„Новите спасители – двамата млади министри с харвардската връзка, вероятно ще се устремят към създаването на проект, който ще бъде в център-ляво. Еманципирането на двамата министри и включването им в предизборната кампания обаче е рисково“, прогнозира професорът.

„Роденият в полуистина проект (заради канадското гражданство на Кирил Петков – бел. ред.) ще рефлектира и върху Радев, и върху Петков. Резултатите рано или късно ще станат известни“, коментира преподавателят.

Според нея това, което се прави в момента, отново е инженерен проект като опит да се измести част от тежестта на ИТН. По думите ѝ въпрос, на който няма отговор, е откъде са се появили в орбитата на президента Петков и Василев.

„Системните партии много закъсняха да извадят на светло своите кандидати за президентските избори. Ако хората бъдат убедени, че няма силни кандидати за президент, няма да отидат  гласуват, защото „така и така Радев ще спечели“, подчерта още политологът.

По думите ѝ обаче „хората не бива да чакат втория тур, за да покажат избора си.“ „Съществени изненади на парламентарния вот няма да се получат“, обобщи тя.

„Най-големият дефицит е при ИТН – там има най-много разочаровани и от техните гласоподаватели могат да се прелеят другаде. Няма да има кой знае каква съществена динамика.“

„Най-парадоксалното е, че новият проект на Петков и Василев може да откъсне от всички“, добави Милена Стефанова.

„Новите служебни министри няма да правят резки движения, защото никой не знае това как ще се отрази на кампанията на самия Радев“, изтъкна тя.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448