Почина проф. Светослав Николов, ръководител на Клиника по обща урология на ВМА

България 24.09.2023 11:45 Снимка: ДНЕС+

Почина проф. Светослав Николов, ръководител на Клиника по обща урология на ВМА

След продължително боледуване вчера почина проф. Светослав Николов, дългогодишен ръководител на Клиника по обща урология на ВМА. За това съобщиха от болницата в своя фейсбук профил.

"Сърцат лекар - пример за човечност и висок професионализъм, част от една от утвърдените школи на ВМА. Ръководството и личният състав на ВМА изказваме своите най-искрени и дълбоки съболезнования към семейството и близките на проф. Николов.

Светла му памет!“

Проф. д-р Светослав Николов завършва "Медицина" в Медицинския университет-София през 1979 г. Има придобити специалности по урология и военна хирургия.

От 1982 г. работи в Клиниката по урология на ВМА, последователно като: клиничен ординатор, старши ординатор, началник отделение, началник клиника и началник Катедра „Урология и нефрология”.

Последователно придобива образователна и научна степен "кандидат на медицинските науки" (1992 г.) и научно звание "доцент" (1996 г.) и "професор" (2016 г.).

Проф. д-р Светослав Николов, д.м.н. има научни интереси в областта на уролитиазата, екстракорпоралната литотрипсия, онкоурологията и реконструктивната хирургия.

Бил е редовен член на Специализирания научен съвет по хирургия към Висшата атестационна комисия и Специализирания научен съвет по Военна медицина.

От 2008 г. е член на изпитни комисии за държавен изпит по урология.

Член на Българското дружество по ендоурология и ЕКЛ, Българския лекарски съюз, Българското научно дружество по военна медицина, Европейската асоциация по урология (EAU) и Българското урологично дружество.

Участва в редакционни съвети на медицински специализирани издания, автор и съавтор на над 185 публикации, съобщения и рационализации в наши и чужди списания.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364