Почетоха загиналите по време на Освобождението медици пред Докторския паметник в София

България 05.03.2024 14:44 Снимка: БТА

Почетоха загиналите по време на Освобождението медици пред Докторския паметник в София

Официалната церемония е скромен акт на благодарност и признателност към подвига и паметта на загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари

Българският Червен кръст (БЧК) организира поклонение пред Докторския паметник в София по повод 146 годишнината от Освобождението на България.

Официалната церемония е скромен акт на благодарност и признателност към подвига и паметта на загиналите за нашето Освобождение лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари, отбелязват от БЧК.

Снимка: БТА

Гвардейският представителен духов оркестър и Националната гвардейска част отдадоха военни почести и застанаха на почетен караул пред паметника на героите - български и чуждестранни медици, загинали по време на войната. Отслужена бе и панихида в тяхна памет.

Снимка: БТА

В церемонията участие взе вицепрезидентът Илияна Йотова, както и здравният министър проф. Христо Хинков.

Паметникът съдържа не просто имената на тези хора, а нашата памет, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на церемонията. Всяка пролет идваме тук, за да поставим венци и цветя, защото паметта е жива и не е подвластна на политически календари или на конюнктура, а единствено на онова, което носим всички българи в сърцата си - признателността, и самочувствието на един народ, който възкръсва за нова държава и който има силата да признае тази признателност, каза още вицепрезидентът. Тя се обърна и към гостите и децата, присъстващи на церемонията и каза, че децата след време ще научат своите деца, че миналото не е само в книгите и историята, а в сърцата ни то трябва да се помни, за да искаме бъдеще на смели хора, със самочувствие и със самосъзнание. Днес е време за поклон пред славата на героите, допълни Йотова.  

Снимка: БТА

Йотова обърна внимание и на войната в Украйна и посочи, че от БЧК отново са показали, че е важно да се запази човещината, доброто и подаването на ръка, тъй като именно в години на война, тези човешки ценности започват да имат друг смисъл. Тя благодари и за това, че БЧК "дръпва струните" на милосърдието и на доброто.

На паметника са изписани 531 имена на загинали български и чуждестранни медици, а преди 31 г. Българският Червен кръст пое инициатива, за да може този паметник да бъде осветен, припомни председателят на организацията Христо Григоров. Заставайки тук, свеждаме глави и никога няма да забравим направеното за нашата свобода, каза още той.

Венци пред Докторския паметник бяха поднесени от името на президента Румен Радев, от името на вицепрезидента Илияна Йотова, от името на Министерството на здравеопазването, от името на БЧК, от името на Българския лекарски съюз, от името на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, от името на Военномедицинска академия, от името на Александровска болница и на болница "Пирогов", от името на посолството на Русия и др., съобщи БТА.

Снимка: БТА

Докторският паметник е изграден през 1882 - 1884 г. в памет на загиналите през Освободителната война (1877 - 1878) медици и се намира в Докторската градина в центъра на София. Върху четирите страни на изпъкналите камъни са издълбани имената на 531 лекари и санитари загинали в Руско-турската война, повечето от които са работили в мисията на руския Червен кръст и са паднали в сраженията при Плевен, Пловдив, Мечка и на връх Шипка.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361