Пловдивчани разделени по искането на ПП-ДБ за демонтаж на "Альоша"

България 12.01.2024 15:50 Снимка: ДНЕС+

Пловдивчани разделени по искането на ПП-ДБ за демонтаж на "Альоша"

Повечето политически сили в Общинския съвет настояват референдум да реши каква да е съдбата на монумента, а от ГЕРБ са категорични, че не трябва да се бърза

След демонтажа на Паметника на Съветската армия в София започнаха разгорещени обществени и политически дебати и за премахването и на монумента на "Альоша", който се издига на едно от тепетата в Пловдив - Бунарджика. Паметникът да бъде преместен до края на годината - такова предложение до местния парламент внесоха общински съветници от групата на ДСБ. Други предлагат референдум. Общинският съвет в Пловдив се състои от осем групи, като най-голямата от тях е тази на ГЕРБ, а те засега предлагат да не се бърза с тази тема. Против са от БСП и "Възраждане".

Ще се стигне ли до решение и кога? Ето какви се настроенията сред политическите сили в Пловдив към момента.

Според общинския съветник от ПП-ДБ Владимир Славенски предложението на групата им  за преместване на паметника. "Ние не искаме да го демонтираме или разрушаваме, а да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Постоянните комисии в Общинския съвет разгледаха предложението и възложиха финансов, правен и технически анализ. Когато той е готов, ще може да пристъпим към дискусия в зала", каза Славенски пред Нова телевизия. "Ние оценяваме паметника като монумент, който не е свързан пряко с българската история. Той е свързан с един много тежък период за българската нация, когато страната ни е окупирана в края на Втората световна война от Червената армия. Тази окупация продължава три години и през този период българите преживяват много злощастни моменти", допълни пред bTV общинският съветник. 

Според Славенски този паметник "манифестира този тежък период" и затова той трябва да бъде преместен. Той посочи, че пред Пловдив има и други сериозни проблеми, които те се опитват да решават, но паметникът на Альоша е един от най-сериозните морални казуси пред града.

"Мястото на "Альоша" е там, където е в момента. БСП е против провеждане на референдум. Паметникът е символ на една саможертва, на достойното наше участие във Втората световна война. Протести няма да има, будни граждани ще се съберат, за да подкрепят запазването на монумента. Това ще се случи пред сградата на Общинския съвет в града", каза съветникът от БСП Калин Милчев. 

"Социалистите в Пловдив сме на твърдата позиция, че паметникът на Альоша е там, където трябва да седи. Той не е символ на разделението, а на един епичен период от българската история. Всяка дума в посока за неговото преместване подлага на съмнение резултатите от Втората световна война. Все пак освен руски войници, ние сме имали и българи, които са се били по всички фронтове", контрира го общинският съветник Калин Милчев от групата на БСП. Той поясни, че страната ни има над 400 000 войници, които са били в редовете на тогавашната Червената армия, като 20 000 от тях са загинали. "Тези хора трябва да бъдат почетени", категоричен е Калин Милчев.

"Казусът все още е на фаза комисии, които изискват много информация от администрацията, за да се разбере дали демонтажът е технически възможен и дали това няма да наруши изградената инфраструктура. Трябва да стане ясно и колко ще струва това на данъкоплатците. Предложението е внесено от двама от общо 10-имата съветници от групата на ПП-ДБ и за мен това показва организационна немощ. Опозицията в Пловдив няма капацитет да се занимава с градоустройствени проблеми, а подхваща исторически. На първо място трябва да чуем пловдичани, по темата да има дълъг дебат. Това решение не бива да се взима бързо", каза Слави Георгиев, общински съветник от ГЕРБ.

 

ИТН настояват да се проведе местен референдум, който да реши съдбата на монумента, добави общинарят Димитър Арнаудов. По думите му това не е най-болният въпрос, който в момента касае пловдивчани.

Според Ангел Палийски от "Съединение за Пловдив" трябва да бъде направен анализ, който да покаже всички технически възможности за преместването на паметника. "Трябва да бъде направено обществено обсъждане, тъй като е важно мнението на жителите на Пловдив", каза той.

Борислав Инчев от "BraVo, Пловдив" добави, че най-удачната стъпка е провеждането на местен референдум. "Пред Пловдив има доста други проблеми. Би трябвало да степенуваме важните неща за града", каза той.

Въпросът за съдбата на Альоша ще се обсъжда на 17 януари, за когато е планирана сесията на Общинския съвет. Пловдивчани готвят и протест пред сградата на Общината в деня на заседанието, като се организират през Фейсбук. 

Още по темата

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027