Пламен Димитров: Изборите не отпушиха напрежението в обществото

България 17.06.2024 09:06 Снимка: ДНЕС+

Пламен Димитров: Изборите не отпушиха напрежението в обществото

Хората очакват формула, която да доведе до решения

Правителство според мен ще има, но дали ще е устойчиво предстои да видим, каза президентът на Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров в предаването "На фокус с Лора Крумова" по Нова телевизия.

За отлива на избиратели на изборите на 9 юни за народни представители Димитров коментира, че с тези избори напрежението в обществото не е преодоляно. По думите му хората са очаквали някаква формула, която да доведе до решение.

"Все по-видимо е, че ГЕРБ, ДПС и предполагам "Има такъв народ" ще направят формат на правителство - експертно или коалиционно, не знам", посочи Димитров, цитиран от БТА. "Според нас това би трябвало да доведе до някакъв партньор, който е устойчив и да има редовно правителство. Натрупаха се много огромни проблеми във всички сектори за всички тези години. Шест правителства имаше и всяко отлага решения", обясни президентът на КНСБ.

Според него проблемите се трупат. "Със сигурност това, което мога да кажа е, че бюджетът през второто полугодие на тази година ще подлежи на актуализация. Аз мисля, че този бюджет и откъм приходите, и откъм разходите има редица въпросителни как ще бъде изпълняван, така че той да следва и да осигури необходимите средства", добави той.

Президентът на КНСБ припомни, че преди да се разпусне, парламентът е гласувал 1 млрд. лева за "Мини Марица-изток" за четиригодишната програма за подкрепа на мините и по 250 млн. лева за тази година и още толкова за догодина, които ги няма в бюджета. "Там проблемът със заплатите също е доста тревожен за хората", каза Димитров.

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319