Петков за Нинова: Каза, че ще гласува и с дявола за още 15 депутата, Тя: Аматьори

България 24.11.2022 15:04 Снимка: ДНЕС+

Петков за Нинова: Каза, че ще гласува и с дявола за още 15 депутата, Тя: Аматьори

Намек, че Корнелия Нинова е казала, че ще гласува "и с ДПС, и с ГЕРБ, и с дявола", за да получи още 15 депутата, направи бившият премиер Кирил Петков. 

Много добре знаете, че когато водихме разговор за хартиената бюлетина, имаше хора от вашата парти, които казваха, че хартиената бюлетина е лоша. В миналия парламент знаехме, че хартиената бюлетина не може да мине заради съвестни хора във вашата партия. Но вие ги заглушавате. Имахте шанс да направите БСП една модерна лява партия, направихте стъпки в тази посока. Но г-жо Нинова, ако ще си правим цитати, много добре знаете, че в тази сграда някой каза: "Ще гласувам с ГЕРБ, с ДПС е дори с дявола, ако това ще ми донесе още 15 депутата", припомни Петков.

Това каза той по време на дебата за промените в Изборния кодекс.

Освен с процедури, и с лъжи политика не се прави. Никой и никога тук не е чувал думите "Ще гласувам и с дявола, ако това ще ми донесе още 15 депутата". Но очевидно БСП представлява интерес на партии, кръгове икономически, олигархични. Хората преценяват дали хората от БСП не са най-свободните и демократичните и ходят по всички медии и си казват мнението. Да ви питам тук двамата на първия ред - когато единия гласува за оръжие, а другия против, това не е проблем във вашата група? Да питам ДСБ, когато ви напускат партията и се разпадате, това не е проблем. Погледнете си вашите партии. Като председател от 6 години съм свикнала да се опитват да ми разбият партията и парламентарната група. И тук има едни от дясно, и да не казвам къде другаде. Недейте да се опитвате и вие, аматьори сте в тази посока.

Г-жа Нинова каза, це сме аматьори в разцеплението на групата на БСП. Изобщо не ни интересува групата на БСП. Това, което ние виждаме, е че в БСП във всеки момент, в който някой гласува различно, вие му вземате главата, каза Асен Василев.

От залата се чу скандиране на името на Явор Божанков.

Понеже всички питате къде е Божанков, г-н Василев вие сте внесли в следващата точка промяна в три комисии. Защото ви се засича графика?, попита Георги Свиленски от БСП. И призова той да се обърне към групата си и да види дали всички подкрепят предложенията на Василев и Петков.

Взе да става весело, иронизира Мустафа Карадайъ. Според него Атанас Атанасов правел внушения, било разбираемо. И извади друг протокол от ЦИК, след което започна да чете гласове. "В разпределението на гласовете ДБ: с думи - седем, с цифри - седем. Електронния вот - 77", обобщи той.

Асен Василев обвини Нинова, че "взима главата" на всеки, който изрази различно мнение. Георги Свиленски се ядоса от въпросите къде е Явор Божанков и попита защо самите му опоненти правят промени в редица комисии днес. На отговор, че рокадите били заради засичане на графика, той обяви: "сега все по-често ще ви се засича като видите гласуването на Изборния Кодекс. Проблемите не са в групата на БСП, вижда дали вашата група подкрепя всичко, което подкрепяте", атакува той.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648