Петков е обсъждал с американски сенатор напредъка по отблокирането на РСМ по пътя към ЕС

България 14.05.2022 11:28 Снимка: ДНЕС+

Петков е обсъждал с американски сенатор напредъка по отблокирането на РСМ по пътя към ЕС

Членът на Комисията по външни отношения на Сената на САЩ сенатор Крис Мърфи се е срещнал във вторник с министър-председателя на България Кирил Петков, министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на отбраната Драгомир Заков и заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова, за да обсъдят енергийната сигурност на България и напредъка на двустранните преговори със Северна Македония. След срещата Мърфи публикува следното изявление:

"Радвам се, че се срещнах с министър-председателя Петков, за да обсъдим подкрепата на България за Украйна и как Съединените щати могат да помогнат за осигуряването на алтернативни енергийни източници след спирането на доставките на "Газпром" за страната от Русия. Изключително важно е да инвестираме в помощ за енергийната сигурност като допълнение на тази към Украйна, за да помогнем на страни като България да прекратят зависимостта си от руския нефт и газ и да отрежат Путин от най-големия му източник на приходи", заяви Мърфи.

"Обсъдихме също така важността на напредъка в двустранните преговори със Северна Македония за отблокиране на пътя на Скопие към Европейския съюз. Членството на Северна Македония в крайна сметка е в интерес на България и аз ясно изразих подкрепата на Съединените щати за развитие, което да гарантира пътя напред."

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648