Пеевски: Ако това за пуделите и пачките се докаже от органите, няма да имаме диалог с ПП-ДБ

България 24.04.2024 11:27 Снимка: БТА

Пеевски: Ако това за пуделите и пачките се докаже от органите, няма да имаме диалог с ПП-ДБ

Ертен Анисова замени Хатидже Георгиева като заместник-председател на парламентарната група на ДПС

"Винаги сме имали гражданска квота и смятам, че Елена Йончева ще е достоен представител на тази квота, защото е независим човек, който е доказал, че защитава свободата на медиите, журналистите, на хората" - така съпредседателят на ДПС Делян Пеевски аргументира решението си да я добавят в своя евролиста. Извън темата за евроизборите той заяви, че ако всичко, свързано с ПП-ДБ - "за пуделите, влачещи пачки", се докаже от органите като истина, ДПС няма да говори с тях след изборите.

Йончева бе издигната преди ден от структурата на партията в Благоевград. "Нищо не е сменила. Ние я поканихме, в момента тече номинационен процес. Когато сме готови с листите, ще ги обявим", обясни Пеевски на въпрос дали Йончева е сменила БСП с ДПС.

Попитан за коментар на реакцията на лидера БСП Корнелия Нинова, която каза, че че не е изненадата от станалото, Пеевски бе лаконичен: "Изобщо не ме интересуват реакциите на други партии".

Съпредседателят на ДПС коментира и обвинението на ПП-ДБ, че заедно с ГЕРБ блокират второто плащане по ПВУ заради забавени в комисии законодателни актове. "Ако някой е саботирал, те саботираха всичко с това, че направиха да няма ротация", заяви Пеевски. 

На въпрос дали след всички обвинения на ПП-ДБ към ГЕРБ и ДПС е възможен диалог помежду им той отговори: "Нека да не говорим сега дали е възможен или не е възможен диалог. Ако всичко, което се случи и видя за тях, се окаже вярно и се докаже по надлежния начин от правоохранителните органи, ние няма да имаме диалог за тях". Пеевски уточни, че визира "тези обвързаности с контрабанда, пудели, влачещи пачки и всичко останало". Той добави:

"Това е чудовищно и мисля, че целият български народ вижда - те нямат абсолютно никакъв интегритет, за който говориха толкова време. Вече като чукнат в Google, мисля, че виждат за себе си цялата истина. За коалиции не е редно да говорим сега. Нека да оставим българските граждани да преценят разумно, да си дадат доверието на партиите, както преценят и след това ще седнем да говорим и ще работим в името на България". 

Извън темата за отношенията с ПП-ДБ, Пеевски коментира и исканата оставка на председателя на парламента Росен Желязков. За нея първи заговори Кирил Петков, после - от БСП, а лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също настоя за оставка тази сутрин. "Това е популизъм, опитват се да вдигат падащия си рейтинг", смята съпредседателят на ДПС.

По-рано днес стана ясно, че Ертен Анисова е избрана за заместник-председател на парламентарната група на ДПС на мястото на Хатидже Георгиева.

Председателят на парламента Росен Желязков в началото на заседанието прочете съобщение, според което с протокол от 19 април на народните представители от парламентарната група на ДПС, е взето решение за промяна в ръководството на парламентарната група, като се освобождава Хатидже Георгиева и се избира Ертен Анисова за заместник-председател на парламентарната група на ДПС.

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели, това са Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194