Пътни строители блокираха пътища в Шумен, Бургас и Русе

България 20.08.2021 14:12 Снимка: ДНЕС+

Пътни строители блокираха пътища в Шумен, Бургас и Русе

Работниците от шуменската пътностроителна фирма "Автомагистрали - Черно море" излизат на трети протест, съобщава БНТ.

Те негодуват заради неизплатени средства за ремонт на отсечката Стара Загора - Чирпан на АМ "Тракия". Държавната фирма дължи на предприятието 37 млн. лева за приключените още през април и юни ремонти.

Протестират работници и на фирмата в Русе и Бургас, където също бяха блокирани ключови пътни отсечки.

На пътен възел Белокопитово шуменските работници от "Автомагистрали - Черно море" затвориха движението и шофьори на камиони ги подкрепиха в техните искания. Протестиращите заявяват, че са обидени от факта, че правителството е намерило пари за фирмите, които вече са получили аванса за своята работа, а те са я свършили и още чакат да им бъдат изплатени парите.

Припомняме, на 2 юни Сметната палата публикува доклада по одита на дружеството "Автомагистрали", който й бе възложен от депутатите от 44-то Народното събрание. В доклада се констатират сериозни нарушения и заобикаляне на закона за обществените поръчки чрез директно възлагане от страна на държавата на фирма, която не разполага с капацитета да извърши дейностите по поръчките. Автомагстрали" е превъзлагала на други партньори тези проекти. Едновременно с това от МРРБ излязоха с информация, че на дружества са давани аванси по проекти, за които дори не е имало изготвен технически проект и като пример дадоха свлачищата./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448