Патетично украинската посланичка искала да напусне "Св. Александър Невски" заради Митрофанова

България 17.03.2024 14:41 Снимка: ДНЕС+

Патетично украинската посланичка искала да напусне "Св. Александър Невски" заради Митрофанова

Това разказа началникът на протокола на Светия Синод Емил Велинов, по думите на когото обаче всичко минало тихо и без проблеми, както подобава да се случва в църквата

Украинската посланичка у нас Олеся Илашчук искала да напусне храм "Свети Александър Невски" заради присъствието на руската посланичка Елеонора Митрофанова. Всичко обаче минало тихо и без проблеми - това разказа пред БНТ началникът на протокола на Светия Синод Емил Велинов, по чиито думи "в църквата нещата се успокояват". Случаят е от вчера, когато България се прости с Негово Светейшество патриарх Неофит.

"Вчера всички очакваха да стане скандал в църквата, но много рядко такива може да се получат директно. Имаше малък конфликт, в който украинската посланичка беше малко ядосана, защото присътваше руската посланичка. Като разбра, че е там, искаше да напусне храма, но всичко мина тихо и никой не забеляза даже, че има такъв проблем. Укротихме нещата и всичко мина нормално, благодарение и на нея (бел. ред.: Илашчук), защото тя разбра, че в такива моменти не трябва да има дрязги", разказа той.

"Разбира се, на една маса няма да седнат, седнаха на различни маси", уточни Велинов по казуса с двете посланички.

Той благодари на всички участници в организацията на поклонението, шествието и погребението и отговори на част от критиките. "Това невиждано шествие за мен беше удоволствие да го гледам", отбеляза Велинов.

Критики имало за това, че не са осигурени коне за тегленето на лафета, на който бе положен ковчегът с тленните останки на патриарх Неофит.

"Не че трябваше с колесница да се тегли, но в този момент само коне ми оставаше да търся. Откъде да ги намеря? От цирка ли трябваше да ги взема?! Така стана по-добре, защото той беше борец и заслужаваше армията да го съпровожда. Връзката с цар Борис Трети дойде през гвардейците, за които момчета това беше гордост", обясни още началникът на протокола на Светия Синод.

По думите му патриархът е искал да види как един от друг застават президент, премиер, вицепремиер:"Ако можеше да го види... това беше неговата мечта! Защо да нямаме тази доброта на патриарха?! Всички държавни институции се включиха в организацията на цялото това шествие. Всички положихме вътрешен ентусиазъм и всеки искаше да помогне с нещо. Това, което стана, беше с усилията на всички българи. Нямаше друго какво да се направи!"

Критики имало и заради огражданията, но по думите на Велинов е било невъзможно да се организира шествие без тях:

"Много хора бяха обидени, че не давахме да се носят цветя на гроба, но мястото беше много тясно. Може да сме допуснали някои грешки - посрещаш делегации, изпращаш държавни лица. Но повтарям, че така заедно не съм виждал представителите на държавни институции".
CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027