Парламентът ще обсъди предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна

България 27.09.2023 08:41 Снимка: ДНЕС+

Парламентът ще обсъди предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна

Народното събрание ще обсъди проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента.

Проектът на решение е с вносители Бойко Борисов и Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Кирил Петков от „Продължаваме Промяната – Демократична България“, Делян Пеевски от ДПС. С проекта на решение се задължава Министерският съвет да предостави допълнителна военна помощ на Украйна, която включва неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), в управление на Министерство на отбраната, и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи, пише БТА.

В мотивите към проекта на решение вносителите посочват, че България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. „Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси и те да послужат на украинската армия да се противопостави на руските обстрели на населени места, които водят до много цивилни жертви“, се посочва в мотивите към проекта на решение.

Вчера срещу предложеното решение за помощ за Украйна възразиха от „БСП за България“. Атанас Зафиров коментира пред журналисти, че това е поредното „национално предателство“ и посочи, че искат оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Вчера пред журналисти преди извънредно заседание на парламентарната комисия по отбрана министърът обясни, че в предложението за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна не става въпрос за зенитно-ракетни комплекси.

Освен проекторешението, в проектопрограмата за работа на депутатите днес е включено и първото четене на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, в Закона за устройство на територията, в Закона за закрила на детето. В предложения дневен ред за сряда е и второто гласуване на измененията в Закона за защита на растенията.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482