От решението на КС: Петков е бил канадски гражданин до 20 август

България 27.10.2021 18:22 Снимка: ДНЕС+

От решението на КС: Петков е бил канадски гражданин до 20 август

Конституционният съд окончателно определи назначаването на Кирил Петков като служебен министър в първия служебен кабинет на Румен Радев като противоконституционно. От решението става ясно, че към датата на назначаването си Петков все още е бил канадски гражданин.

Ето и част от мотивите в решението на съда:

„Според Конституцията на Република България само български граждани могат да участват в управлението на страната на национално ниво, като за заемането на някои висши държавни длъжности наличието на друго, освен българско гражданство, е изключено и неспазването на този конституционен императив представлява непреодолимо в последващ момент препятствие. Това конституционно изискване произтича от мисията на съвременната национална държава да се запази единството на народа на държавата".

„Макар след присъединяването на България към Европейския съюз да се поставя въпросът за отпадане на забраната за двойно гражданство, установена за президента, народните представители и членовете на Министерския съвет, неговото решаване не може да заобиколи изискването за изменение на Конституцията в тази част, поради своята деликатност – необходимост от премерена и обоснована защита на националните интереси.“, се казва още в решението.

„Видно от предоставеното на Конституционния съд копие от заявлението по образец (апликационна форма) до компетентните служби в Канада за отказ на Кирил Петков Петков от канадско гражданство с дата 21.04.2021 г., придружено от превод на български език и с нотариална заверка на копието от български нотариус, към датата 21.04.2021 г. същото лице е притежавало канадско гражданство“, посочват от КС.

„От представените от Кирил Петков с искане вх. № 412 от 08.10.2021 г. писмени документи – копие от удостоверение за отказ от канадско гражданство и уведомително писмо до него от посолството на Канада в Букурещ, с приложени официални преводи на български език, следва, че същият е престанал да бъде гражданин на Канада на 20 август 2021 г.“

Съдът е категоричен, че конституционният текст е смислово ясен и не поражда двусмислия и неясноти. Съществува и установена, обвързваща всички субекти на правото практика по този текст.

Цялото решение вижте ТУК. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448